Potrošači nezadovoljni zakonom

Izvor: B92, 08.Okt.2010, 03:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrošači nezadovoljni zakonom

Beograd -- Udruženja za zaštitu potrošača ocenjuju da Predlog zakona o zaštiti potrošača nije dovoljno dobar i tražiće preispitivanje njegove zakonitiosti i ustavnosti.

Poslanici su završili raspravu po amandmanina na Predlog zakona o zaštiti potoršača, koji je u javnosti izazvao brojne polemike.

Opozicija je kritikovala predlog zakona navodeći da on ne štiti prava potrošača, da ne reguliše oblast potrošačkih kredita.

Opozicija je imala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zamerke i na činjenicu da resorni ministar trgovine Slobodan Milosavljević nije prisustvovao raspravi, već je u skupštini bio Tomica Milosavljević – ministar zdravlja.

Zemerke imaju i udruženja za zaštitu potrošača koja ocenjuju da novim zakonom kupac, odnosno potrošač, neće biti zaštićen po evropskim standardima.

Trgovci su spremni da primenjuju nova pravila, kaže član upravnog odbora za nabavku i prodaju "Metro” Davor Katalinić.

"Bilo bi žalosno kad mi ne bismo bili spremni. Mi smo danas prisutni u 30 zemalja, u većini tih zemalja postoji normativa koja je vrlo slična od zemlje do zemlje. Mi tvrdimo da smo spremni i lakše nam je igrati igru na tržištu koje igra po pravilima", navodi on.

Za nova pravila spremni su i u "Merkuru”, kaže šef upravljanja asortimanom te kompanije Aleksandar Vuković.

"Uglavnom kod proizvođača i prodavaca tehnike problem je taj što prvo treba otići kod servisera. Taj serviser ima zakonom predviđene rokove koji su čak do 45 ili 60 dana, jako su dugi, dok kupcu to ne odgovara”, kaže on.

Novi zakon između ostalog predviđa da u slučaju da se kupac žali na uslugu ili proizvod, teret dokazivanja snosi trgovac odnosno proizvođač.

Udruženja potrošača, zbog izbacivanja odredbi o zaštiti klijenata od banaka, tvrde da je zakon obesmišljen. U slučajevima promene kamate ili nekih drugih odredbi ugovora korisnici kredita i dalje, tvrde u udruženju potrošača, ostaju nezaštićeni.

Osim dela o potrošačkim kreditima problematične su još neke odredbe zakona, kaže Goran Papović iz Udurženja za zaštitu potrošača.

"Namerno ili slučajno izbačene su i delovi koji se odnose na usluge opšteg ekonomskog interesa. Konkretno, na javna preduzeća, kada je u pitanju Elektrodistribucija, toplana, i tu su ugrožena prava potrošača. Nestala je kategorija ugroženog potrošača”, ocenjuje on.

Ukoliko zakon o zaštiti potrošača bude usvojen u ovom obliku asocijacija potrošača najavljuje da će podneti zahtev za preispitivanje ustavnosti i zakonitosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.