Izvor: Blic, 27.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje akreditacija zdravstvenih ustanova u Srbiji

Ministarstvo zdravlja je sprovelo niz aktivnosti za uvođenje procesa akreditacije zdravstvenih ustanova u Srbiji, kao mehanizma ocenjivanja kvaliteta rada zdravstvenih ustanova, izjavio je danas ministar zdravlja Tomica Milosavljević.



"Akreditacija podrazumeva da svaka zdravstvena ustanova obavlja svoj posao na najbolji mogući način i da koristi sve postojeće resurse", rekao je ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na konferenciji za novinare u pres sali Vlade Srbije.

On je objasnio da se pod akreditacijom podrazumeva postupak ocenjivanja rada zdravstvene ustanove na osnovu primene optimalnog nivoa utvrđenih standarda rada u određenoj oblasti zdravstvene zaštite, odnosno grani medicine. U skladu s tim dat je zakonski okvir, obavljene su pripreme i 2008. godine formirana je Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova koja će raditi sredstvima iz budžeta, dodao je ministar.

Direktorka Agencije za akreditaciju dr Snežana Manić je istakla da ciljevi akreditacije podrazumevaju unapređenje kvaliteta, bezbednost pacijenta, obezbeđivanje delotvornog i isplativog pružanja zdravstvenih usluga, stvaranje jednakih ili približnih uslova za pružanje zdravstvenih usluga u celom sistemu zdravstvene zaštite, uspostavljanje poverenja korisnika u sistem zdravstvene zaštite i unapređnje menadžmenta u zdravstvu.

Ona je dodala da će, na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o javnim agencijama, Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije preuzeti propisana javna ovlašćenja koja obuhvataju utvrđivanje standarda za akreditaciju zdravstvenih ustanova, procenu kvaliteta pružene zdravstvene zaštite stanovništvu, rešavanje u upravnim stvarima o akreditaciji zdravstvenih ustanova i izdavanje javnih isprava o akreditaciji (sertfikat) i vođenje evidencije o izdatim sertifikatima.

"Agencija će uspostaviti i primeniti program akreditacije, odnosno izradiće i primeniti nacionalne akreditacione standarde, obezbediće analizu ispunjenosti definisanih standarda i dodeliti sertifikat ustanovi koja ispuni propisane uslove", kazala je Manićeva i dodala da će u prvoj fazi akreditacija biti dobrovoljna, kao i da su standardi, proces samoocenjivanja i spoljašnjeg ocenjivanja testirani u četiri pilot bolnice i 16 domova zdravlja koji su prošli kroz kompletan proces akreditacije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.