Plaćanje lekara po učinku

Izvor: B92, Beta, 02.Jan.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plaćanje lekara po učinku

Beograd -- Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da 2011. mora biti godina u kojoj će biti promenjen način plaćanja zaposlenih u zdravstvu.

Milosavljević je rekao da je veliki izazov za tu oblast uvođenje plaćanja po učinku u domovima zdravlja i po dijagnostički srodnim grupama u bolnicama.

"Ovo je godina u kojoj mora da počne neobično važna promena načina finasiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i oprezni sam optimista kad je o tome reč. Od nas će zavisiti koliko brzo i efikasno će to biti sprovedeno", kazao je ministar.

On je naveo da se prosečan rad mora plaćati prosečno, ono što je iznad proseka da se plati više, a ono što je ispod proseka da se plati manje.

Moramo naučiti da se svaki dinar u zdravstvu mora pošteno zaraditi, rekao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, razlike u plaćanju zaposlenih u zdravstvu biće u početku simbolične.

Predstavnici sindikata u zdravstvu, međutim, ocenjuju da je uvođenje sistema kapitacije - plaćanja po učinku, loša mera koja će se negativno odraziti na kvalitet usluge.

Oni su više puta tražili odlaganje uvođenja novog sistema plaćanja u zdravstvu i najavali sve oblike sindikalne borbe da to i postignu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.