Otkaz za kršenje pravila o dopunskom radu

Izvor: RTS, 15.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkaz za kršenje pravila o dopunskom radu

Zakon o bezbednosti hrane je najvažniji propis koji Srbija treba da usvoji u cilju približavanja zakonodavstva u oblasti zdravstva standardima EU, izjavio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Milosavljević je ocenio da su Zakon o bezbednosti hrane i Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima, koji je ranije usvojen, preduslov za približavanje Srbije propisima EU.

Ministar je podsetio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je Zakon o zdravstvenoj zaštiti definisao prelaznu fazu od tri godine koja ističe 11. decembra, i kada stupa na snagu član koji predviđa uvođenje dopunskog rada u državnim zdravstvenim ustanovama i oštre sankcije za lekare koji budu nedozvoljeno radili u privatnim ordinacijama.

"Nova sistemska mera daje dovoljno prostora da lekar može pošteno da zaradi, a ustanove, koje će rezultate videti već tokom sledeće godine, biće stimulisane da stvore uslove za svog lekara da dopunski radi u svojoj bolnici umesto kod privatnika", ocenio je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, postoje četiri kategorije zaposlenih lekara koji će se opredeljivati o svom radnom vremenu.

Direktori zdravstvenih ustanova neće moći da podele radno vreme između državnih i privatnih klinika i dopunski će moći da rade samo u svojoj ustanovi, a načelnici odeljenja će moći da podele, ali će ih u dane kada rade privatno na funkciji menjati zamenici.

Nastavnici fakulteta koji su već podelili svoje radno vreme na kliniku i fakultet, dopunski će moći da rade na jednom mestu.

Lekari koji žele da rade dopunski na jednom mestu privatno, a zaposleni su u državnoj instituciji, moraće da podele svoje radno vreme, kao na primer mogu četiri dana da rade u državnoj i jedan u privatnoj ordinaciji, u kojoj će im biti dozvoljeno da rade i dopunski.

Milosavljević je istakao da su zakonske odredbe striktne, da će svako ko bude radio mimo pravila dobiti otkaz i istakao da "nepoverljivi mogu da oprobaju kapacitete Ministarstva zdravlja".

Ministarstvo je završilo upustvo o dopunskom radu koje je poslato svim zdravstvenim ustanovama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.