Obeležen Svetski dan srca

Izvor: Blic, 21.Sep.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Svetski dan srca

Ove godine obeležavanje Svetskog dana srca protiče u znaku upozorenja da je svako dužan da napravi analizu sopstvenog rizika jer je jasno da je bolest srca i krvnih sudova najmasovniji ubica u Evropi i Srbiji, rekao je juče ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević.

On je na Kalemegdanu, gde je započelo obeležavanje Svetskog dana srca pod motom „Da li znaš svoj rizik", rekao da zdravi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stilovi života jesu fizička aktivnost, izbegavanje gojaznosti, duvana i alkohola, pri čemu je lična odgovornost na prvom mestu jer tek onda zdravstveni sistem može da pomogne.

„Promocija zdravlja i prevencija su naš primarni zadatak, a potom sledi sekundarna prevencija, odnosno rano otkrivanje bolesti", kazao je ministar dodajući da zdravstveni sistem ima baze podataka, postoje vodiči dobre prakse i stoga je u narednih nekoliko godina važno da se preokrene zdravstvena slika građana Srbije.

Milosavljević je konstatovao da je jučerašnji događaj dobar znak jer je okupio brojne aktere i, što je još važnije, veliki broj građana, što ukazuje da su i oni više nego ranijih godina shvatili da moraju preduzeti odgovornost za sopstveno zdravlje. Pre početka šetnje od Kalemegdana do Doma sindikata prisutne su pozdravili atletičarka Olivera Jeftić i naš poznati košarkaš Vlade Divac, koji je istakao da je zdravlje najveća sreća u životu.

Organizator manifestacije bio je „Fond Srbije za vaše srce", a među brojnim pokroviteljima bili su Ministarstvo zdravlja Srbije i Institut za javno zadravlje Srbije „Batut".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.