Novi pravilnik o oglašavanju lekova

Izvor: B92, Tanjug, 28.Sep.2010, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi pravilnik o oglašavanju lekova

Beograd -- Farmaceutske kompanije više neće moći da sponzorišu stručne skupove niti da lekarima dele reklamni materijal, najavio ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

On je najavio da će uskoro biti usvojen izmenjeni pravilnik o oglašavanju lekova kojim će se definisati ponašanje farmaceutske industrije u zemlji.

Milosavljević kaže da pravilnikom ne može da se zabrani farmaceutskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompanijama da podržavaju stručno usavršavanje lekara, ali neće moći da sponzorišu stručne skupove niti da lekarima dele reklamni materijal.

"To su samo neke praktične stvari za koje smatramo da su neophodne jer smo mi tokom leta imali veoma ozbiljnu kriznu situaciju koja i dalje traje. I dalje su i naše i vaše kolege u zatvoru i traju istražne radnje zbog ozbiljne sumnje u korupciju. Nijedan pravilnik to ne može da reši”, naveo je Milosavljević.

Na skupu o oglašavanju lekova rečeno je i da ni zakon ni pravilnik ne propisuju etiku, već da to treba da bude u svesti svakog lekara i farmaceuta.

Bivša direktorka RZZO Svetlana Vukajlović upozila je da je situacija u medicini i farmaciji takva da je profit postao sam sebi cilj i da ta trka za profitom može dovesti do lažne slike o upotrebnoj vrednosti nečega.

"Tako da ni farmacija ne može biti izuzeta od toga jer i farmaceutska industrija zavisi od profita koji ostvaruje i jer je svaki zaposleni u toj industriji odgovoran stvaranje profita i što svaki saradnik koji promoviše lekove, njegova zarada zavisi od toga koliki promet donese kući”, navela je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.