Izvor: Glas javnosti, Beta, 11.Nov.2010, 06:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar razgovarao sa porodicama koje su tužile lekare

BEOGRAD - Ministar zdravlja Tomica Milosavljević i predstavnici porodica koji sumnjaju da su njihovi članovi umrli greškom lekara usaglasili su stavove za efikasnije rešavanje problema s kojima su se te porodice suočile posle doživljenih tragedija.

Predstavnici porodica kao probleme naveli su delegiranje stručnjaka za rad u komisijama za vanredni stručni nadzor, dužinu čekanja na izveštaje sa veštačenja, kao i rad Lekarske komore Srbije (LKS), odnosno Suda časti te >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << komore.

Oni su na sastanku u Ministarstvu zdravlja zatražili da se kao pravilo evidentira unošenje njihovog mišljenja o sprovedenim procedurama lečenja u kojima su stradali njihovi najbliži, jer se o tome, kako su kazali, može čuti samo u medijima.

Milosavljević je posle sastanka novinarima rekao da će za četiri nedelje ponovo da se sastane s predstavnicima porodica i obavesti ih šta je sprovedeno za to vreme.

- Zahvalan sam roditeljima i rodbini ljudi, koji su nažalost doživeli neželjen ishod ležanja i izgubili živote u ustanovama koje služe za lečenje i produžetak života, što su svojim dolaskom pokazali da imaju poverenja u mene lično i u institucije - kazao je ministar.

Prema rečima Milosavljevića, u situacijama u kojima se sumnja da je greškom lekara neko preminuo, pravosuđe mora da radi brže, odgovornije i efikasnije, jer se bez toga ne može ubrzati proces unapređenja kvaliteta u zdravstvu na pravi način.

Tokom sastanka kom su prisustvovali i novinari, Milosavljević je istakao da ne postoji nijedan proces koji je u Ministarstvu zdravlja usporavan ili "gurnut pod tepih".

- Do neželjenog ishoda lečenja može doći i kad se preduzme sve po protokolu, ali ukoliko se ne uradi sve po pravilu struke onda je to krivično delo. Protokoli su deo samoregulacije struke i ne mogu se propisati - naveo je on tokom sastanka.

Majka Jelice Radović (19), koja je preminula posle operacije čukljeva 2006. godine, Dijana Radović kazala je novinarima da je sastanak sa ministrom bio konstruktivan i da će predstavnici porodica zatražiti prijem i u LKS i u Ministarstvu pravde.

- Naša iskustva pokazuju da rad komisije za vanredni stručni nadzor traje duže nego što bi trebalo i da su često članovi neki stručnjaci i lekari o kojima se već sprovode određene istrage. Tražimo od ministra da se počne sa sprovođenjem konkretnih radnji i da se sankcioniše ne poštovanje rokova - kazala je Radovićeva.

Ona je navela da neki sudski procesi u kojima se utvrđuje odgovornost lekara za greške u lečenju sa smrtnim ishodom traju i po 13 godina i kritikovala to što Sudovi časti LKS ne kažnjavaju lekare za nesavesno ponašanje pre sudskih presuda.

Sastanku je prisustvovalo pet predstavnika tih porodica među kojima i David Kecman ujak šesnaestomesečne devojčice N.T. koja je preminula od bakterijskog meningitisa, a lekari Doma zdravlja "Novi Beograd" su je dva puta vraćali kući sa visokom temperaturom, kao i Katarina Mitić, sestra porodilje koja je umrla od raka materice.

Mitićeva je i inicijator osnivanja grupe porodica, a kako je rekla, na ideju je došla kroz kontakte putem interneta i "Fejsbuka" sa članovima tih porodica.

U toj grupi su između ostalih i porodice trogodišnje Mile Andrić koja je 1998. godine preminula u Kragujevcu i Anje Grahovac preminule u Beogradu 2007, zatim Danijele Filipović (27) koja je iste godine preminula u Nišu i Anđelije Tasić (33) iz Negotina.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.