Ministar mora da odgovara

Izvor: Glas javnosti, Beta, 25.Okt.2009, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar mora da odgovara

BEOGRAD - Ministar zdravlja Tomica Milosavljević mora da odgovara i objasni kako to da je sve vreme zdušno podržavao direktore kliničkih centara i domova zdravlja koji su uhapšeni pod sumnjom da su oštetili gradsku kasu za 65 miliona dinara, rekla je bivša sekretarka za zdravstvo Grada Beograda Dragana Jovanović, koja je sve podatke o malverzacijama iznela u javnost još prošle godine.

- Jedino što >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << hoću je da ministar zdravlja Tomica Milosavljević objasni, ne meni, već narodu, koja je njegova odgovornost u svemu ovome. Razumem da je ministar posle mojih prvih izjava o korupciji u zdravstvu rekao da su one paušalne i proizvoljne, bez ikakvog utemeljenja. Ali kad je isto nastavio i kasnije, upoznat sa činjenicom da je istraga već sprovedena, što se i potvrdilo privođenjem, to je nešto što mora da objasni. Tad je rekao da su to samo nagađanja, procene bez dokaza i maltene da pričam prazne priče - poručuje bivša sekretarka, ističući da pritisaka ima, ali da se nikog ne plaši.

Jovanovićeva takođe naglašava da je još skandaloznije da za samo dva dana od njene ostavke, njena zamenica Božica Novaković, kadar G 17, kopira svu dokumentaciju i nosi je pravo u Ministarstvo zdravlja.

OSUMNJIČENIMA PRITVOR DO 30 DANA

BEOGRAD - Osumnjičenima za malverzacije u zdravstvu juče ujutro je određen pritvor u trajanju do 30 dana, nakon što su saslušani kod istražnog sudije, izjavio je agenciji Beta specijalni tužilac Miljko Radisavljević. Istražni sudija je nakon saslušanja, koje je počelo prekjuče, doneo rešenje o pokretanju istrage protiv osumnjičenih, rekao je Radisavljević.

Pritvor je određen bivšem članu Gradskog veća Vladanu Šubareviću (1962), kao i Slobodanu Paunoviću (1957), Đovaniju Akroljanu (1969), Nikoli Miliniću (1963), Jasminki Jelić (1953), Milanu Saviću (1962) Dobrili Vekić (1955) i Zoranu Ivankoviću (1951).

Paunović je suvlasnik i direktor preduzeća „Recipe medikal suplajz“ iz Zemuna, a Đovani Akroljan direktor predstavništva „Kedrion SPA“ u Srbiji. Nikola Milinić je bio direktor KBC „Bežanijska kosa“, a Dobrila Vekić pomoćnica direktora za nemedicinske poslove. Milan Savić je bio direktor Specijalne bolnice „Sveti Sava“, Jasminka Jelić Doma zdravlja „Milutin Ivković“ Palilula, a Zoran Ivanković direktor KBC Zvezdara. Beta

- Rekli su mi saradnici da je napravila pravu pometnju u sekretarijatu i da se svi dokumenti i izveštaji kopiraju. Iz pouzdanih izvora u njihovoj stranci, poručeno mi je da se neće smiriti dok mi nešto ne napakuju i strpaju me u zatvor. Ali sve će se otkriti. Konačno će pokazati svoje pravo lice - uverava Jovanovićeva i dodaje da se i pored pritisaka nikog ne plaši.

Bivša sekretarka ističe da kao i pre godinu dana ljudi iz G17 žele da se stvori atmosfera da je ona ta koja je krivac i ponovo pokušavaju da zamene teze.

- Spekuliše se i o razlozima moje ostavke. Videla sam izjave da sam, navodno, to uradila zbog profesorske karijere. To su potpune besmislice jer to nije tačno. Po zakonu imam pravo da zbog političke funkcije zamrznem status na četiri godine - kaže Jovanovićeva.

Podsećamo, u četvrtak je policija u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom uhapsila bivšeg člana Gradskog veća Vladana Šubarevića pod sumnjom da je zajedno sa bivšim direktorima KBC „Bežanijska kosa“, „Zvezdara“ i Zemun“ i dva doma zdravlja oštetio gradski budžet za više od 65 miliona dinara.

Još pre godinu dana, samo nedelju dana po postavljenju na funkciju, Dragana Jovanović je iznela u javnost podatke o nepravilnostima u ovim zdravstvenim ustanovama. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je tada otvoreno stao na stranu lekara, a kad ih je februaru ove godine gradska skupština smenila, izjavio je da je „neprimereno da se direktorima kliničko-bolničkih centara i domova zdravlja kači etiketa lopova i kriminalca i da smena nema veze sa njihovom krivicom, već je to cena gradonačelnikovog autoriteta“.

Daleko sam od svoje zemlje,ne poznajem nijednog aktera ovih dogadjanja,ali je neobicno da Dragana Jovanovic ,samo sedam dana po stupanju na duznost ministarke,otkrije tolike malverzacije u zdravstvu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.