Milosavljević: Zahvaljujući operaciji u Nemačkoj brzo se vraćam na posao

Izvor: Politika, 26.Apr.2010, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević: Zahvaljujući operaciji u Nemačkoj brzo se vraćam na posao

Moja odluka je bila da otputujem u Nemačku privatnim automobilom, da se devet sati vozim i obavim konsultacije i čujem još jedno mišljenje, kaže dr Milosavljević

„Dobro se osećam, ustajem, samostalno hodam, vraća mi se snaga i osećam se svakim danom sve bolje i bolje”, izjavio je juče za „Politiku”, ministar zdravlja, profesor dr Tomica Milosavljević, posle operacije na kičmi, koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su obavili specijalisti klinike „Groshadern”u Minhenu.

Vest da je ministar zdravlja operisao diskus herniju u nemačkoj bolnici u javnosti je izazvala različita, većinom negativna reagovanja. Zato smo profesora Milosavljevića zamolili da iz bolesničke sobe klinike u Minhenu, u telefonskom razgovoru za naš list objasni svoje zdravstvene tegobe i odluku da se intervencija na kičmi uradi van Srbije.

– Poslednjih mesec dana imao sam ozbiljan problem sa slabinskom kičmom. To je moj problem godinama unazad. Bez obzira na to što se bavim sportom, što vodim računa o kondiciji, težini, došao sam u godine kada nastaje ovaj problem. Tri-četiri nedelje, lečio sam se ambulantno u Kliničkom centru Srbije, tako što sam svako jutro, pre radnog vremena odlazio da dobijem injekciju i terapiju i da se pojavim na poslu. Niko nije znao da imam problem niti sam svih tih nedelja uzeo ijedan dan bolovanja, ni odmora. Međutim, prošlog vikenda, u jednom trenutku sam izgubio moć da stanem na desnu nogu. Konsultovao sam reumatologa, koji me je prijateljski savetovao da rano ujutru odem u bolnicu. Legao sam u bolesnički krevet na Reumatološkom institutu, urađena su mi dodatna snimanja, i test u vezi sa funkcijom nerava i novo snimanje na magnetnoj rezonanci, koja je pokazala mnogo lošiji nalaz u odnosu na prethodno snimanje – objašnjava početak svojih zdravstvenih problema dr Milosavljević.

I pored intenzivne terapije, tegobe nisu prolazile, pa su u lečenje ministra u Kliničkom centru Srbije i na Institutu za reumatologiju, uključeni i neurohirurzi. Kakav je bio njihov savet?

– Konsultovan je neurohirurg, profesor dr Vasa Antunović koji je u dogovoru sa mnom, a prema tretmanu koji ima svaki drugi pacijent, moj slučaj i snimke predstavio celom kolegijumu Neurohirurške klinike. U utorak ujutru (pre sedam dana), kolegijum Neurohirurške klinike mi je savetovao operaciju – pojašnjava ministar.

U ponedeljak uveče, međutim, pošto je za 27. i 28. april bila zakazana poseta Ministarstva zdravlja Nemačke Ministarstvu zdravlja Srbije, kao i poseta predstavnika Eurotransplanta, sa Brunom Majsnerom na čelu, naš ministar je poslao SMS poruku da iz zdravstvenih razloga neće moći da bude domaćin ovoj delegaciji, nego da će ga zameniti generalni sekretar Ministarstva zdravlja.

– Kako već dugo sarađujemo, Majsner je insistirao da mu kažem koji su to zdravstveni problemi i kada sam mu objasnio o čemu je reč, prijateljski mi je savetovao da pošaljem snimke, jer je diskus herniju moguće operisati na nekoliko načina. Ja sam onda pošteno pitao svog neurohirurga sa kojim sam imao dogovorenu operaciju, šta on misli i kako on misli da izvede operaciju. U utorak, kada je naš kolegijum doneo odluku o operaciji, u istom trenutku me je zvao neurohirurg iz nemačke bolnice. Razgovarao je sa mnom i rekao mi šta bi oni uradili i na koji način. Ja sam svom neurohirurgu to doslovno preneo da bih mogao da budem operisan postupkom koji bi bio manje invazivan, više bi se poštedelo tkivo, i oporavak bi bio kraći, a rezultat isti. Profesor Antunović mi je doslovno rekao: „Ja bih bio lud, kada bih ti savetovao suprotno. Ako može minimalno invazivna operacija, a da se postigne isti rezultat i da se ne gubi vreme, uradi to” – ističe Milosavljević.

– Pošto su avioni bili blokirani, moja odluka je bila da otputujem privatnim automobilom, sa prijateljem, da se devet sati vozim i obavim konsultacije i čujem još jedno mišljenje. Posle te konsultacije mi je rečeno da ne dolazi u obzir da „mrdnem” iz zgrade, da treba da budem hitno operisan, jer je situacija takva da zaista postoji visok rizik da izgubim nogu. Tako sam operisan zaista minimalno invazivnim putem, uz maksimalni rezultat – kaže dr Milosavljević.

Prethodno se, ističe naš sagovornik, raspitao kolika je cena takve intervencije i da li to njegova porodica može finansijski da podnese.

– Ako bi to bio novac koji nemam, ja to ne bih uradio. To je novac koji nije bio tako veliki, da moja porodica nije mogla da snosi troškove lečenja. Ne mogu da vam kažem koliko će da košta lečenje, jer imam dogovor sa bolnicom da ne iznosim detalje intervencije, ni detalje oko cene – dodaje Milosavljević.

Nameće se pitanje da li je ministar zdravlja bio svestan kakav će odjek u javnosti izazvati njegova odluka da se operiše u Nemačkoj?

– Bio sam potpuno svestan kontroverznih dimenzija cele priče. Moje lečenje ne košta građane Srbije ni jedan jedini dinar. Ja sam uradio ono što je važno za mene i moju porodicu, a da ne povredim nikoga u zdravstvenom sistemu Srbije. Svaki anonimni doktor koji daje izjave, koji osuđuje moju odluku, takvu izjavu daje ne poznajući dovoljno činjenice, niti je saslušao moje doktore prethodnih nedelja – profesora Antunovića, profesora Nemanju Damjanova (direktora Instituta za reumatologiju), profesorku Vesović (direktorku Instituta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KCS) i Tanju Stošić (sa Instituta za magnetnu rezonancu) – odgovara naš sagovornik.

Pitamo dr Milosavljevića kakav je njegov komentar na primedbe da je na ovaj način naneo štetu ugledu srpske medicine i da ne veruje u naše lekare?

– To nije uopšte tačno, jer da je tako ne bih nikome rekao da sam bolestan, nego bih odabrao inostranstvo i otišao. Ja sam se lečio u Kliničkom centru Srbije, u Institutu za reumatologiju. Svaki neurohirurg sa Instituta za neurohirurgiju je gledao moje snimke. Ja shvatam da je moja kičma važna samo mojoj porodici, meni lično i krugu najbližih prijatelja. Da li bi možda oni koji celu situaciju anonimno komentarišu bili srećniji da me vide u kolicima? Da li to znači da ministar sporta ne sme da gleda utakmicu Liverpul – Bajern, nego samo Zvezdu i Partizan – uzvraća pitanjem ministar zdravlja.

Pitamo ga da li je ipak morao da ode na operaciju u inostranstvo?

– Nisam unapred birao da se lečim u Nemačkoj. Da sam unapred birao ja bih to uradio da niko ne zna. Ali, ja nisam takav čovek. Biću brže spreman da ponovo radim svoj posao. Radim ga i sada, iz ove bolničke sobe, kao što sam mesec dana bolestan odlazio na posao, a da to niko nije znao – kazao je dr Milosavljević.

Olivera Popović

[objavljeno: 27.04.2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.