Milosavljević: Struka da se izjasni o optometristima

Izvor: Politika, Fonet, 20.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević: Struka da se izjasni o optometristima

Ako je optometrija prihvaćena kao nova profesija – nemam ništa protiv, kaže ministar zdravlja

Povodom teksta sa naslovom „Država školuje optometriste, Milosavljević ih se odriče” objavljenog juče u „Politici", ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da, ako je optometrija prihvaćena kao nova profesija, on nema ništa protiv nje.

– Međutim, o tome >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << treba da se izjasne i stručna udruženja oftalmologa, a ne samo optometrista i optičara. Udruženje oftalmologa Srbije, Oftalmološka sekcija Srpskog lekarskog društva i Lekarska komora Srbije bi takođe trebalo da daju svoj sud o tome da li je određivanje dioptrije i raspona zenica tehnički posao, koji ne mora po definiciji da bude lekarski, oftalmološki, ili moraju da ga obavljaju lekari, specijalisti oftalmolozi. Tek tada će se bliže propisivati uslovi za obavljanje ovog posla – navodi Milosavljević u pisanoj izjavi za naš list.

Podsetimo, Udruženje optičara i optometrista Srbije poslalo je Ministarstvu zdravlja zahtev da priznaju zanimanje optometriste – osobe koja meri dioptriju i razmak između zenica. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu pre dve godine osnovan je odsek optometrija, a, kako kažu na ovom fakultetu, zanimanje optometrist navedeno je u Zakonu o klasifikaciji delatnosti i registru jedinica razvrstavanja.

Takođe, Udruženje optičara se žalilo na novi Pravilnik o prometu medicinskih sredstava sa kojim će morati da usklade rad do avgusta. U tom dokumentu je navedeno da radnje moraju da imaju najmanje 35 kvadratnih metara.

– Što se standarda za optičarsku radnju tiče, saglasio sam se sa argumentima optičara o prestrogom uslovu za veličinu radnje za maloprodaju medicinskih sredstava od 35 kvadratnih metara. Uvažili smo njihove argumente da donji nivo uslova za prostor treba da bude minimalan i predvidećemo onoliko kvadratnih metara koliko optičari kažu da treba – 15 kvm, da se ne zatvori nijedna optičarska radnja koja sada radi. Nedopustivo je da optičari u svojim radnjama zapošljavaju oftalmologe kao konsultante za određivanje dioptrije i širenje zenica, kako je to do sada bio slučaj. Trebalo bi da oftalmolog bude u situaciji da može da ima i zaposlenog optičara – objasnio je Milosavljević.

J. Z. P.

[objavljeno: 20/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.