Milosavljević: Raditi na unapređenju kvaliteta zdravstvenih usluga

Izvor: Blic, Tanjug, 07.Avg.2009, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević: Raditi na unapređenju kvaliteta zdravstvenih usluga

Unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga stalni je posao i ne postoji idealni kvalitet do koga se dođe jednom, već se neprestano mora raditi na tome, izjavio je danas ministar zdravlja Tomica Milosavljević.



Milosavljević je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen pilot projekat edukacije za zaposlene u porodilištima ocenio da je edukacija i bolja komunikacija među korisnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i onih koji pružaju zdravstvene usluge veoma važna i da je treba unapređivati.

On je dodao da je u tom projektu učestvovalo više od 150 učesnika, odnosno načelnika odeljenja i medicinskih sestara u 41 gradu u Srbiji i da su učesnici trening ocenili prosečnom ocenom 4, 5 na skali od jedan do pet.

Projekat, koji je ministarstvo realizovalo od 10. aprila do 18. juna ove godine osmišljen je tako da se edukuju osobe koje su odgovorne za rad zaposlenih s ciljem da prenesu deo sadržaja svojim kolegama kako bi se unapredio kvalitet usluga u ginekološko-akušerskim ustanovama.

Način rada podrazumevao je izlaganje, diskusije, zadatke i različite vežbe, a učesnici tog edukativnog programa smatraju da veliki broj zaposlenih u sistemu zdravstvene zaštite profesionalno i korektno obavlja svoj posao, ali da postoji i manji broj onih koji su se oglušili o profesionalnu etiku u ophođenju sa pacijentima.

Upravnik Zavoda za perinatologiju na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine Tihomir Vejnović rekao je da su lekari i babice u porodilištima u velikoj meri izloženi kritikama javnosti i da građani nisko ocenjuju njihov rad.

Vejnović je dodao da se to dešava zbog toga što građani misle da se u njihovom poslu dešava veliki broj lekarskih grešaka, što, kako je naveo, nije tačno.

On je naveo da smrtnost porodilja i novorođenčadi u Srbiji ne prelazi dozvoljene granice i da se podaci mogu meriti sa onima koji postoje u najrazvijenijem delu sveta.

"Smrtnost majki ne prelazi broj 15 na 100.000 porodilja, a smrtnost dece 15 na 1.000", rekao je Vejnović ističući da je to u dozvoljenim granicama.

I ministar zdravlja ocenio je da je neophodno razbiti mnoge tabue, i mnoga predubeđenja, kao i to "da se nešto ocenjuje po utisku, a ne na osnovu činjenica".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.