Izvor: Blic, 01.Apr.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević: Od 1. juna fiskalni računi u zdravstvu

Od 1. juna ove godine izdavaće se fiskalni računi za sve plaćene zdravstvene usluge u državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama da bi se imao tačan uvid u tržišna dešavanja u tom sektoru.

Kako je najavio ministar zdravlja prof. dr Tomica Milosavljević, fiskalni računi biće izdavani za sve usluge koje ne pokriva zdravstveno osiguranje, bilo da je reč o uslugama pruženim u vreme dopunskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rada lekara u državnoj klinici, usluzi kod privatnika ili nekoj drugoj.

Na ovu novinu reagovali su lekari zaposleni u privatnoj praksi. Prof. dr Višeslav Hadži-Tanović, predsednik Udruženja privatnih lekara Srbije, kaže za „Blic” da ne vidi razlog zašto bi se uvodila fiskalizacija jer su zdravstvene usluge do sada bile oslobođene poreza na promet.

- Samim tim onda je iluzorno uvoditi fiskalni račun. Evropski standard je da se izjednače državna i privatna lekarska praksa. Mnogo elegantnije od ove fiskalizacije bilo bi uključiti privatnike u sistem državnog zdravstvenog osiguranja. Onda bi i privatnici fakturisali Fondu kao i državne ustanove i ne bi bilo potrebe za fiskalnim računima. To je evropsko rešenje - komentar je dr Hadži-Tanovića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.