Milosavljević: Da nisam ministar, potpisao bih peticiju porodilja

Izvor: Politika, 24.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević: Da nisam ministar, potpisao bih peticiju porodilja

Na sastanku ministra zdravlja i saradnica sajta Majka hrabrost pokrenuta inicijativa za bolji tretman žena u porodilištima

Ministar zdravlja, profesor dr Tomica Milosavljević izjavio je za „Politiku” da podržava peticiju žena okupljenih oko sajta Majka hrabrost da se popravi stanje i odnos prema pacijentima u porodilištima.

– Potpisao bih peticiju, ali je neukusno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da ja potpišem peticiju samom sebi, ali sam zato pozvao učesnice ove rasprave u Ministarstvo zdravlja da nađemo zajedničke načine i rešimo problem. Hvala bogu da se glas pacijenata i građana čuje na taj način – izjavio je ministar zdravlja „Politici”.

Branka Stamenković, pokretač sajta www.majkahrabrost.com, potvrđuje da je ministar zdravlja zaista „odmah odreagovao na napise kojim su žene ukazale na katastrofalno stanje u porodilištima”.

– Za nas je bilo otkrovenje da ministar zdravlja čita naš blog, čak i komentare. Ubrzo smo pozvane u Ministarstvo zdravlja, a organizovan je i sastanak sa načelnicima i glavnim sestrama 58 porodilišta iz cele Srbije, na kojem je ministar čitao neke komentare – kaže Stamenkovićeva, koja je ovogodišnji dobitnik priznanja agencije Luna – TBVA. Nagrada se dodeljuje onima koji svojim idejama i radom nešto mogu da pokrenu ili promene, odnosno „prevazilaze konvencije i iskaču iz limitirajućih, zadatih okvira”, kako stoji u obrazloženju nagrade.

Žene, učesnice bloga i nadležni u Ministarstvu zdravlja do sada su došli do nekoliko rešenja koja bi, ako se realizuju, mogla uticati da se stanje u porodilištima popravi. Prvo, saglasili su se da na izlasku iz porodilišta svaka žena dobije anketni listić koji će, na miru, kod kuće, popuniti i poslati poštom ili dati patronažnoj sestri. Anketa je potpuno anonimna, a sadrži pitanja da li su pacijentkinje dobile informacije od lekara, savete od sestara za dojenje ili negu bebe, da li su zaposleni bili ljubazni i korektni...

Rezultati će biti objavljivani svakog meseca na sajtu. Pošto je prva anketa uveliko u toku, prvi rezultati očekuju se već sredinom januara. Osim toga, dogovoreno je da Ministarstvo zdravlja svaka tri meseca održi konferenciju za novinare i javnost obavesti o rezultatima ankete.

Ministar zdravlja je prihvatio i inicijativu žena da svi zaposleni u porodilištima nose bedževe, odnosno identifikacione kartice, što je cirkularnim pismom zatraženo da se sprovede u delo u svim ustanovama u Srbiji. Branka Stamenković kaže da su dobili informaciju da su bedževi napravljeni, ali da se još ne nose. Inače, u planu je i da se napravi svojevrsna „mapa porodilišta” u Srbiji da bi buduće majke znale šta gde mogu da očekuju: da li je dozvoljeno prisustvo oca na porođaju, da li je besplatno ili se plaća, kakve su sobe, uslovi...

Korupcija u porodilištima, kao treći zahtev, jeste „vruć krompir” za rešavanje, saglasni su i ministar zdravlja i Branka Stamenković. Stamenkovićeva kaže da je ta priča prilično rasprostranjena, da mnogo žena tvrdi da su platile za porođaj pošto im je direktno zatraženo ili da su same ponudile, a da lekari nisu odbili, ali o tome, ipak, nema preciznih podataka. Ona smatra da bi aktivnost policije, odnosno državnih organa trebalo da bude mnogo veća, jer se ne može očekivati ni od žene sa stomakom „do zuba”, niti od one koja se tek porodila da se „mota” po policiji i prijavljuje korupciju.

Ministar zdravlja kaže da je veliki problem što u Srbiji nema, nažalost, nijednog dokumentovanog istraživanja o korupciji i da bi „Transparensi Srbija” ili Savet za borbu protiv korupcije trebalo da urade dokumentovano istraživanje o ovom pitanju.

– Nije istina da žena ne može da se porodi ako ne plati. Ako tako kažete, vi ste „opalili šamarčinu” svim ginekolozima u Srbiji. Da li stvarno mislite da se niko ne porodi bez novca? Kada u anonimnim anketama pitate pacijente u celoj Srbiji, samo jedan odsto ispitanika odgovori da su im tražili novac da ih prime u bolnicu. Verujem da je procenat veći od jedan odsto, ali sam uveren da je to mnogo, mnogo manje nego što mediji prave famu. Ne kažem da korupcije u zdravstvu nema, ali na listi najboljeg što Srbija ima doktori nisu prvi, ali ni poslednji. Nisu doktori crni đavoli – poručuje ministar zdravlja.

Olivera Popović

[objavljeno: 25/12/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Za bolji tretman porodilja

Izvor: B92, 25.Dec.2008, 10:37

Beograd -- Na sastanku ministra zdravlja, blogerke B92 Branke Stamenković i saradnica sajta Majka hrabrost, pokrenuta je inicijativa za bolji tretman žena u porodilištima... Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je za "Politiku" da podržava peticiju žena okupljenih oko udruženja Majka...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.