I PRIVATNI LEKARI DAJU BOLOVANJE?!

Izvor: Kurir, 09.Sep.2010, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I PRIVATNI LEKARI DAJU BOLOVANJE?!

BEOGRAD - Izmenom propisa u zdravstvu, lekari u privatnom sektoru dobiće pravo da otvaraju bolovanje, izdaju upute i vode kompletnu dokumentaciju pacijenata.

Prava lekara u privatnoj praksi biće proširena izmenom propisa u zdravstvu, u narednih nekoliko nedelja, najavio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević, prenosi RTS.

Lekari koji rade privatno steći će pravo na otvaranje bolovanja, pisanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << uputa za specijalističke preglede i na vođenje kompletne medicinske dokumentacije pacijenata, kao što već rade izabrani lekari u domu zdravlja.

Odgovornost privatnih lekara će se na ovaj način povećati, jer će ubuduće morati preciznije da prijavljuju pružene usluge, rekao je ministar.

Lekari u privatnom sektoru su mogli da izdaju recepte za lekove pacijentima, ukoliko zaključe ugovor sa RZZO, a ubuduće će njihova prava biti izjednačena sa pravima izabranog lekara u domu zdravlja.

"Danas postoji dobra evidencija i svaki lekar se može pratiti. Time se želi rasteretiti pre svega državni sektor, jer smo imali dupliranje, jer neko ko se, inače, opredelio da ide u privatni sektor mora da ide u dom zdravlja da mu neko sve potvrdi. Znači, stvara se veće opterećenje", izjavila je Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO u ostavci.

Upravni odbor RZZO pojasnio je i Pravilnik o korišćenju zdravstvene zaštite, koji suštinski nije menjan 30 godina, a koji je u praksi različito tumačen.

Kao rezultat takve prakse, pacijenti su, ukoliko su se lečili van sedišta matične filijale, morali da plaćaju zdravstvene usluge.

"Svako ko izvan svoje matične filijale ima potrebu za zdravstvenom zaštitom, pri čemu ona ne mora biti hitna, može da se obrati najbližem domu zdravlja i da je lekar dužan da pruži zdravstvenu uslugu da pregleda pacijenta, i taj pacijent sve usluge treba da dobije o trošku fonda zdravstvenog osiguranja", rekla je Vukajlovićeva.

Ukoliko je potrebno, lekar je dužan da izda pacijentu uput za dodatnu dijagnostiku u ustanovama sekundarnog ili tercijalnog nivoa.

Proširena je i lista lekova, koji se izdaju o trošku zdravstvenog osiguranja, za još 90 medikamenata. Reč je o generički istim lekovima, različitih proizvođača, čime se povećava konkurentost i sprečava nestašica. Tako će se, na primer, na listi naći dva besplatna leka za vantelesnu oplodnju.

Sa liste je skinuto 30 lekova, među kojima su "ranisan", lek za želudac, "paracetamol" i "febricet", za skidanje temperature.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.