Građani neće osetiti teret štednje u zdravstvu

Izvor: RTS, 28.Mar.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani neće osetiti teret štednje u zdravstvu

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević tvrdi da teret smanjenja finansiranja Fonda zdravstvenog osiguranja neće biti prenet na građane Srbije. Svaka zdravstvena ustanova treba da pronađe unutrašnje rezerve i načine za uštedu. Neće biti otpuštanja.

Teret nužnih smanjenja izvora finansiranja Fonda zdravstvenog osiguranja Srbije neće biti prenet na građane, već će se tražiti da svaka zdravstvena ustanova pronađe unutrašnje rezerve i načine za uštedu, izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Ministar je naveo da neće biti smanjenja pozitivne liste lekova, povećanja iznosa participacije, ali ni otpuštanja nemedicinskog osoblja, kako su najavili neki mediji.

"Naša procena situacije u zdravstvenom sistemu Srbije je takva da nema razloga uopšte govoriti o tome da neko gubi posao u zdravstvu, ni da se povećava plaćanje iz džepa za građane za pružanje zdravstvenih usluga", rekao je ministar za Tanjug.

Milosavljević je podsetio i da je početkom godine dvostruko povećana participacija za lekove i za preglede, tako da se ona sada plaća 40 dinara.

Istovremeno je proširen krug onih lica koja su oslobođena bilo kakve participacije, a reč je o građanima koji imaju primanja manja od 19.000 dinara.

Precizan plan ušteda na svim nivoima

Sve zdravstvene ustanove treba da već tokom aprila donesu vrlo precizan plan ušteda na svim nivoima, a posle rebalansa budžeta, već u maju uslediće novi ugovori zdravstvenih centara sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.

Ministar je rekao da će svaka zdravstvena ustanova morati da preispita, pre svega, materijalne troškove.

Uz podsećanje da je još prošle godine ukazivao da će 2009. godina biti teška, kao i na neophodnost uštede u zdravstvu, ministar je naveo da je Zakon o zdravstvenom osiguranju definisao mogućnost povećanja partipacije za najtežu situaciju u zdravstvenom sistemu, ali da je uveren da do toga neće doći.

"Ta mera povećavanja partipacije ostaje kao rezerva za izuzetno teško pogoršanje materijalne situacije koju ja ne očekujem", rekao je ministar.

Zdravstveni programi, kao što su vantelesna oplodnja koju finansira država ostaju na snazi. "To jesu prioriteti i nema ni jednog razloga da te programe smanjujemo. Oni su uključeni u finansijski plan za ovu godinu i moći će da budu realizovani", istakao je Milosavljević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.