Država pomaže obolelima od najtežih bolesti

Izvor: RTS, 16.Mar.2009, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država pomaže obolelima od najtežih bolesti

Vlada Srbije usvaja Nacionalnu strategiju za palijativno zbrinjavanje, koja podrazumeva ostvarivanje najvišeg mogućeg kvaliteta života za pacijente koji boluju od najtežih bolesti, kao i za njihove porodice. Pomoć najteže obolelim ne sme biti privilegija onih koji imaju novca, nego treba da je dostupna i besplatna za sve kojima je potrebna, rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije danas usvaja Nacionalnu strategiju za palijativno zbrinjavanje, koja podrazumeva ostvarivanje najvišeg mogućeg kvaliteta života za pacijente koji boluju od najtežih bolesti, kao i za njihove porodice.

Pružanje pomoći najteže obolelim ljudima u zdravstvenom sistemu ne sme biti privilegija onih koji imaju novca da je obezbede, već treba da je dostupna i besplatna za sve kojima je potrebna, rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

"Taj segment zdravstvene zaštite jedna je od tabu teba u zdravstvu i osnovna poruka tog dokumanta je da subolest i smrt sastavni deo života", rekao je ministar.

Resorno ministarstvo planira da u narednih nekoliko godina sa sadišnjih 0,2 odsto bolničkih postelja na 1.000 stanovnika za najteže pacijente obezbedi 0,4 odsto tih postelja.

Ministar je naveo da trenutno ukupno ima 140 takvih postelja u bolnicama u Subotici, Zrenjaninu, Somboru, Smederevskoj Palanci, Ćupriji, Loznici, Zaječaru, Užicu, Vranju, u Specijalnoj bolnici "Vrnjačka banja", Zemunu, Zvezdari i Kliničkom centru u Nišu i dodao da se planira uvođenje još 160 postelja u više bolnica.

Takvih porodica u Srbiji ima više od 20 hiljada, a palijativno zbrinjavanje podrazumeva ne samo zdravstvenu negu obolelog, već i emocionalnu, duhovnu i socijalnu podršku i obolelom i porodici.

Samo u Beogradu više od 5 hiljada ljudi boluje od teških bolesti, a svaki treći poslednje dane života provede u bolnici.

Ostali su, uglavnom, prepušteni sami sebi ili brizi porodice, a za sada im pomažu dva tima stručnjaka jedine takve dobrotvorne organizacije - "Belhospisa", koji svakodnevno, već 3 godine, obilaze oko desetak pacijenata dnevno.

Pored besplatne nege i ublažavanja teških simptoma, ekipe "Belhospisa" pružaju i psihološku podršku obolelima i porodici.

"Uz stručnu pomoć službi kućnog lečenja, za teško obolele, ljubav i okruženje porodice u sopstvenom domu znače više od bilo koje terapije", rekla je doktorka Nataša Milićević, direktorka "Belhospisa".

Do kraja godine Ministarstvo zdravlja će kupiti 50 terenskih vozila za ekipe palijativne nege, a napravljena je i lista neophodnih lekova protiv bolova.

"O bolesnicima koji nemaju porodicu, osim ekipa ministarstva zdravlja, brinuće i lokalne samouprave koje će angažovati geranto-domaćice i negovateljice", rekla je doktorka Dubravka Šaranović-Racić iz Ministarstva zdravlja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.