Izvor: B92, 24.Mar.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba protiv tuberkuloze

Beograd -- U svetu svakoga sata 49 osoba oboli od tuberkuloze. Srbija spada u zemlje sa srednjom stopom oboljevanja.

U svetu svakog sata 49 ljudi oboli od tuberkuloze, a sedmoro umre. Iako su evropske zemlje uspele da smanje broj novoobolelih, u porastu su oblici multirezistentne tuberkuloze koja se teško leči. Srbija spada u zemlje sa srednjom stopom obolevanja od 29 novoobolelih na 100.000 stanovnika. Istovremeno svet strahuje od ekstenzivnog oblika tuberkuloze, za koji nema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << leka.

U Kliničko bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović”, nalazi se jedina bolnica za stacionarno lečenje dece i mladih obolelih od tuberkuloze. Godišnje se u ovom stacionaru leči oko 30 bolesnika.

Tuberkuloza je podmukla, a znaci prikriveni. Nekada je to povišena temperatura, produženi kašalj, gubitak u težini, a nekada dete samo promeni raspoloženje, objašnjava Danko Stojnić, direktor bolnice za dečje plućne bolesti i tuberkulozu.

"Međutim i sam tok bolesti je takav da u velikom broju slučajeva može spontano da prođe, da se reaktivira u kasnijem životnom dobu, kada se manifestuje kao teško oboljenje", objašnjava Stojnić.

Otkrivena u početnoj fazi, tuberkuloza se leči šest meseci. Za uspešno lečenje važno je i prirodno okruženje. Protekle godine stacionar je obnovljen a okolni park pošumljen i uređen.

"Mislim da je ovo pravi ambijent koji se vidi oko nas, gde takvi pacijenti mogu da budu lečeni. To lečenje ne traje ni dan ni dva, već mesecima, zato je neophodno da uslovi budu idealni", kaže direktor KBC "Dr Dragiša Mišović" Đorđe Bajec.

Ako se ne izleči na vreme postoji opasnost od multirezistentnog oblika bolesti, koji se leči dve godine i košta 100 puta skuplje.

"Zato što se tuberkuloza vraća kao oblik bolesti koji je otporan na postojeće lekove, oblik bolesti koji se udružuje sa drugim velikim bolestima kao pretnjama, tu pre svega mislim na HIV, AIDS infekciju", rekao je Tomica Milosavljević, ministar zdravlja.

Program "Kontrola tuberkuloze u Srbiji" sprovodi se od 2004 godine, za koji je kao pomoć globalnog fonda stiglo 4 miliona dolara.

Cilj je da se do 2009. broj novoobolelih spusti ispod 25 na 100.000 stanovnika. U Srbiji, za sada, nema obolelih od ekstenzivne tuberkuloze za koju nema leka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.