Afera „vakcine”: ispitan i Tomica Milosavljević

Izvor: Politika, 05.Avg.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera „vakcine”: ispitan i Tomica Milosavljević

U svojstvu građanina saslušana i Svetlana Vukajlović, bivša direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje

Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević saslušan je u svojstvu građanina u okviru pretkrivičnog postupka koji se vodi povodom nabavke vakcina protiv „svinjskog gripa”, saznaje „Politika”. Pored Milosavljevića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << takođe u svojstvu građanina, saslušavana je i bivša direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović.

– Policija je ispitala veliki broj osoba, među kojima su bili nekadašnji čelnici Ministarstva zdravlja i RZZO. Budući da je reč o pretkrivičnom postupku svi oni saslušavani su u svojstvu građana. Narednih dana biće saslušan Predrag Kon, bivši predsednik radne grupe za pandemiju gripa – navodi „Politikin” sagovornik blizak istrazi.

Prema njegovim rečima, tokom ovog dela postupka proveravano je i poštovanje uslova tendera firme „Jugohemija”. Prilikom otvaranja ponuda za uvoz vakcina protiv „svinjskog gripa” u novembru 2009. godine, podsetimo, komisija je za proizvođača izabrala švajcarsku kompaniju „Novartist”, a uvoznik je bila „Jugohemija”. Kupljeno je više od 850.000 doza vakcina, a cena po komadu iznosila je oko 800 dinara što znači da je Srbija tada kontingent vakcina platila 6,8 miliona evra.

U to vreme mediji su preneli informaciju da tenderskoj komisiji nisu dostavljeni konkursni uslovi, odnosno kriterijumi po kojima će se nabavljati vakcine. Tada se ukazivalo na činjenice da prilikom odabira proizvođača ne može da bude važna samo cena, nego i sastav proizvoda, dinamika njegove isporuke…

– Tokom postupka koji se vodi trebalo bi da bude utvrđeno i da li su vakcine mogle da budu manje plaćene, odnosno da li je bilo jeftinijih ponuđača – navodi naš sagovornik.

Prosta računica, naime, pokazuje da je Srbija, uvozom vakcine drugih ponuđača mogla da uštedi najmanje milion i po evra. Sporno je bilo i što je rok koji je ostavljen ponuđačima za predaju dokumentacije bio svega sedam dana, zbog čega su mnogi odustali od učešća na konkursu. Obrazloženje koje je prilikom uvoza vakcina dato medijima jeste da je „Novartist” pobedio s obzirom na to da je jedini ispunjavao sve konkursne uslove.

M. Derikonjić

Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Politike od 06.08.2011

objavljeno: 06.08.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Afera „vakcine”: Ispitan i Tomica Milosavljević

Izvor: S media, 06.Avg.2011, 00:48

U okviru pretkrivičnog postupka povodom nabavke vakcina protiv "svinjskog gripa", u svojstvu građanina saslušani bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević i Svetlana Vukajlović, bivša direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. ..Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević...

Nastavak na S media...

Saslušan i Tomica Milosavljević

Izvor: Press, 06.Avg.2011

Pretkrivični postupak u istrazi o malverzacijama u nabavci vakcina protiv svinjskog gripa okončan je posle saslušanja bivšeg ministra zdravlja Tomice Milosavljevića

Nastavak na Press...

Tomica Milosavljević saslušan u istrazi zbog malverzacija prilikom nabavke vakcina protiv gripa

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Avg.2011

BEOGRAD - Policija je pre nekoliko dana saslušala i epidemiologa dr Predraga Kona, koji je u vreme pandemije bio predsednik radne grupe.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.