Pomoć Telekoma Srbija za razvoj dece

Izvor: Mondo, 08.Apr.2016, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć Telekoma Srbija za razvoj dece

Kompanija Telekom Srbija donirala je didaktičke materijale razvojnim savetovalištima Domova zdravlja u Subotici, Sremskoj Mitrovici i Kruševcu.

Foto: Unicef/promo

U okviru programa saradnje UNICEF-a i Ministarstva zdravlja posvećenog unapređenju razvoja u ranom detinjstvu, kompanija Telekom Srbija donirala je didaktičke materijale razvojnim savetovalištima Domova zdravlja u Subotici, Sremskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Mitrovici i Kruševcu.

Kompleti sadrže po 32 elementa, među kojima su i rolerkoster, set za sortiranje i prebrojavanje, setovi za imitaciju strukture, muzički instrumenti, zvečke, lopte, bockalice, perle i drugi didaktički materijali. Njih će pedijatri, psiholozi, logopedi, defektolozi i drugi zdravstveni radnici i saradnici moći da koriste za proveravanje i stimulisanje određenih veština dečijeg razvoja.

Materijali su namenjeni i podsticaju svih razvojnih oblasti (senzomotorički, kognitivni, socio-emocionalni, govorno-jezički, brige o sebi), zatim razvoju izvršnih funkcija, kreativnosti i rešavanja problema kroz direktan rad sa decom i roditeljima.

Doktorka Mila Dujmić Bogdanović, direktorka Doma zdravlja Subotica, istakla je da će donacija didaktičkog materijala omogućiti kvalitetniji rad sa decom i lakšu saradnju sa roditeljima. Ona je iskoristila priliku da se, u ime Razvojnog savetovališta, zahvali Unicef-u, Ministarstvu zdravlja i Telekomu Srbija.

"Razvojno savetovalište ima izuzetnu odgovornost u praćenju razvoja dece u najranijem detinjstvu i zato je veoma važan timski rad pedijatara, logopeda, psihologa, defektologa i socijalnog radnika“, rekla je ona.

Naučno je dokazano da su prve godine života najvažniji period za rast i razvoj svakog deteta. U najranijem detinjstvu postavljaju se temelji za sve životne uspehe, a propusti u brizi i stimulaciji razvoja u ovom periodu ostavljaju dugoročne posledice koje se kasnije ne mogu nadoknaditi. Zato je ulaganje u razvoj u ranom detinjstvu jedan od prioriteta UNICEF-a u Srbiji i širom sveta, u kojem je podrška partnera iz privatnog sektora dragocena.

"Kao društveno odgovorna Telekom Srbija u najvećoj meri ulaže u mlade i obrazovanje, i to je jedan od strateških ciljeva naše kompanije. Kroz saradnju sa UNICEF-om i podršku razvoju u najranijem detinjstvu želimo da učestvujemo u stvaranju budućnosti u kojoj deca stimulacijom i učenjem kroz igru postaju sposobnija, kreativnija, angažovanija i stiču naviku i želju da uče celoga života. Obezbeđivanjem didaktičkog materijala za razvojna savetovališta u domovima zdravlja podržavamo i zaposlene da na još kvalitetniji način pružaju zdravstvene usluge, kako deci, tako i njihovim roditeljima", kaže Ilija Markov iz kompanije Telekom Srbija.

Didaktički materijali predstavljaju svojevrsno sredstvo procene, jer pomažu zdravstvenim radnicima da ustanove stepen i podstaknu dalji razvoj različitih veština kod deteta. S druge strane, posmatrajući i koristeći didaktičke materijale, roditelji mogu da na konkretnom primeru nauče kako da korisne i zabavne aktivnosti sa decom ponove i kod kuće.

Ovakav način rada smanjuje stres kod roditelja i pomaže im da uživaju u stimulaciji razvoja svoje dece. Sa druge strane, igra detetu daje šansu da slobodno vežba postojeće i nove veštine, testira nove ideje, savladava probleme i teška iskustva, kao i da uči.
Pogledaj vesti o: Subotica,   Kruševac

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Donacija Telekoma Srbija Domovima zdravlja u Subotici, Sremskoj Mitrovici i Kruševcu

Izvor: Blic, 08.Apr.2016

U okviru programa saradnje UNICEF-a i Ministarstva zdravlja posvećenog unapređenju razvoja u ranom detinjstvu, kompanija Telekom Srbija donirala je didaktičke materijale razvojnim savetovalištima Domova zdravlja u Subotici, Sremskoj Mitrovici i Kruševcu...Kompleti sadrže po 32 elementa, među kojima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.