Otvaranje ponuda za Telekom Srbije u 15 sati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2011, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje ponuda za Telekom Srbije u 15 sati

BEOGRAD -

Radna grupa za prodaju Telekoma Srbije održaće danas u 15.00 sednicu, na kojoj će otvoriti pristigle ponude, rečeno je agenciji Beta u Vladi Srbije. Rok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbije istekao je danas u 14.00 časova.

Potencijalni kupci su ranije obavešteni da će Vlada Srbije prodati 31 odsto kapitala uz 20 odsto akcija grčkog OTE-a, koliko ta kompanija od ranije poseduje u Telekomu Srbija, potvrđeno je Tanjugu u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ministarstvu finansija.

Tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbija raspisan je 20. oktobra prošle godine.

Tendersku dokumentaciju za preuzimanje dela kapitala Telekoma Srbija do sada su otkupile kompanije Dojče telekom, Telekom Austrija, Amerika mobil, Veder investment, Turksel, "Vimpelkom" i Frans telekom koji je, međuvremenu, odustao od učešća na tenderu.

Procedura predviđa, da ukoliko na tenderu bude više od jedne ponude, većinski vlasnik Telekoma Srbije bude ona kompanija koja na aukciji, desetak dana posle zatvaranje tendera, ponudi najveću cenu za 51 odsto kapitala.

Prema zvaničnim podacima kompanije, Telekom Srbije poseduje Telekom Srpske u Bosni i Hercegovini i kompaniju M:tel u Crnoj Gori, tako da će kupac morati da dobije dozvole i od nadležnih antimonopolskih institucija i u tim susednim državama.

U vlasničkoj strukturi, država Srbija trenutno ima većinski udeo od 80 odsto akcija u Telekomu Srbije, dok OTE, u kojem Dojče telekom poseduje 30 odsto akcija, ima 20 odsto deonica srpske telekomunikacione kompanije.

Telekom Srbije je u 2009. godini ostvario profit od 13,3 milijarde dinara i po tome je bio kompanija sa najvećom neto dobiti na tržištu naše zemlje.

Taktička ponuda Austrijanaca

"Telekom Austria" (TA) u trci za "Telekom Srbije" predaće "taktičku ponudu", kako bi sprečila bilateralne pregovore između Srbije i "Dojče Telekom", tvrdi bečki ekonomski dnevnik "Virtšaftsblat".

"TA će predati ponudu, ali koja ne odgovara raspisanom tenderu", tvrdi neimenovani izvor bečkog lista. To je, kako je objasnio, potrebno kako bi "TA" ostala u trci za "Telekomom Srbije".

Menadžment "TA" strahuje da bi u suprotnom "Dojče Telekom" mogao stupiti u bilateralne pregovore sa Srbijom.

"TA" po svaku ceni želi da i dalje ostane u igri oko "Telekom Srbije".

"Proveravamo do zadnjeg roka da li ćemo podneti ponudu", rekla je portparol "TA" Elizabet Mates.

Prema pisanju lista cena od 1,4 milijarde evra, koliko Vlada Srbije traži za "Telekom Srbije", ne odgovara upravi "TA", koja ističe da nije razumljivo da se "TA" procenjuje sa 5,5 od EBITDA, a Telekom Srbije na osnovu 7,7".

Mesto favorita "Dojče telekom", kako tvrdi "Virtšaftsblat" ima na osnovu učešća u grčkom OTE, koji ima učešće u srpskom telekomu, i time imaju uvid u detalje poslovanja ovog koncerna.

Procedura predviđa, da ukoliko na tenderu bude više od jedne ponude, većinski vlasnik Telekoma Srbije bude ona kompanija koja na aukciji, desetak dana posle zatvaranje tendera, ponudi najveću cenu za 51 odsto kapitala.

Na zahtev Telekoma Austrije, Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji pokrenula je proces ispitivanja da li bi ta kompanija, vlasnik mobilnog operatera Vip mobajla, ispunjavala uslove o dozvoljenoj koncentraciji na tržištu nakon preuzimanja 51 odsto akcija Telekoma Srbije.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Samo Austrijanci hoće naš Telekom

Izvor: B92, 21.Mar.2011

Beograd -- Kompanija Telekom Austrija jedina je dostavila ponudu na tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbije i to 15 minuta pre isteka roka...Telekom Austrija je ponudio 1,4 milijarde evra, od čega 950 miliona evra za akcije, a 450 miliona evra za investicije...Predsednik radne grupe Vuk Djoković...

Nastavak na B92...

Kovačević: Populizam "jede" Telekom

Izvor: B92, 21.Mar.2011

Beograd -- Ekonomista Milan Kovačević izjavio je da bi bilo najbolje da Vlada Srbije odustane od prodaje Telekoma, ali da ne veruje da će se to desiti...Jedinu ponudu za kupovinu 51 odsto akcija Telekoma dostavio je Telekom Austrija ponudivši 1,4 milijarde evra, od čega 950 miliona evra za akcije,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.