BIRN: Telekom Srbija kupila Kopernikus za oko 200 miliona evra

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Nov.2018, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIRN: Telekom Srbija kupila Kopernikus za oko 200 miliona evra

BEOGRAD - Kompanija Telekom Srbija je kupila Kopernikus Technology za oko 200 miliona evra, što je 1.000 evra po korisniku jer taj lokalni internet i TV distributer ima 200.000 korisnika, objavila je danas Balkanska istraživačka mreža BIRN.

Kupovinu 100 odsto udela Kopernikusa danas je objavio Telekom Srbija, ali nije saopštio cenu te transakcije.

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije je potvrdila da je odobrila Telekomu da preuzme drugog najvećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kablovskog operatera zu Srbiji.

Kako BIRN navodi na portalu javno.rs, kompanija Kopernikus Technology prethodno je bila u vlasništvu niškog preduzetnika Srdjana Milovanovića, odnosno poljskog investicionog fonda Abris, koji je kao većinski vlasnik posedovao 51 odsto udela preko svog povezanog pravnog lica, kao i kompanije Kopernikus Corporation LTD koja je kao manjinski vlasnik posedovala 49 odsto udela.

"Svojom kvalitetnom korisničkom bazom i finansijskim pokazateljima Koperinkus Technology omogućiće Telekomu Srbija povrat investicije za manje od pet godina, doprineće povećanju vrednosti kompanije i dugoročnom povećanju operativnog profita (EBITDA) za više od 23 miliona evra godišnje", naveo je Tekom Srbija u pisanom odgovoru BIRN-u.

BIRN je podsetio da je kompanija Kopernikus bila dovodjena u vezu sa vladajućom Srpskom naprednom strankom jer je brat vlasnika, Zvezdan Milovanović poverenik vladajuće partije za grad Niš.

"Kablovski kanali TV Kopernikus bili su neka vrsta TV platforme za SNS u kampanji za izbore 2012. godine posle kojih su naprednjaci došli na vlast", piše BIRN.

Navedeno je u Telekomu nisu želeli da saopšte od koje su banke podigli kredit za ovu i neke buduće kupovine na tržištu kablovskih operatera i proizvodjača sadržaja pravdajući se klauzulom o poverljivosti.

BIRN je ranije objavio da Telekom Srbija stoji i iza strateškog partnerstva sa Adria Media Grupom.

"Telekom kupovinom Kopernikusa postaje konkurencija kompaniji SBB, najvećem kablovskom operateru u Srbiji i regionu. SBB je nedavno promenila vlasnika kada je KKR grupa svoj većinski paket akcija prodao investicionom fondu iz Engleske za oko 2,6 milijardi dolara, čime je ovo postala jedna od najvećih akvizija", naveo je BIRN.

Dodao je da je to najveća akvizicija Telekoma Srbija još od kupovine Telekoma Republike Srpske u jesen 2006. godine kada je za većinski paket akcija plaćeno preko 600 miliona dolara.
Pogledaj vesti o: Telekom Srbija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.