(VIDEO) ZAKAZALA TEHNIKA GRČKOG F-16: Avion NATO se srušio zbog kvara pri poletanju

Izvor: Kurir, 29.Jan.2015, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) ZAKAZALA TEHNIKA GRČKOG F-16: Avion NATO se srušio zbog kvara pri poletanju

Tragični udes postao je katastrofalan zato što je avion pao baš na mesto gde su se avioni spremali za poletanje, pa je bilo puno goriva i ljudstva - poginulo je čak 11 ljudi

MADRID - Uzrok pada vojnog aviona NATO koji se srušio u ponedeljak na jugu Španije je tehnički kvar, a dvojica pilota pokušala su da se katapultiraju, ali bezuspešno, saopštile su danas francuske vojne snage.

#AirAsia #Newyear France: Greek F-16 crashed after crew tried to eject during >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << failed Spain takeoff, killing 11 http://t.co/05yOk0sLxS

"Posada F-16 je veoma brzo posle poletanja pokušala da se katapultira, što potvrđuje pretpostavku da je došlo do tehničkog kvara", izjavio je glavnokomandujući francuskog vojnog vazduhoplovstva, general Deni Mersije, a prenela je agencija AFP.

Grčki lovac F-16 se srušio u ponedeljak u NATO centru za obuku elitnih pilota u bazi Los Ljanos, u blizini grada Albasetea na jugoistoku Španije, pri čemu je poginulo ukupno 11 ljudi, devet francuskih i šest grčkih pripadnika vojske, dok je dvadesetak ljudi povređeno. Avion F-16 je "izgubio snagu" prilikom poletanja i pao je na deo baze u kojem su bile prizemljene druge letelice, udarivši u nekoliko njih.

Kad je pao, grčki F-16 je oštetio okolne avione (Foto: AP)

Mersije je izjavio da je nesreća bila "apsolutno neverovatna" i da je F-16 pao "baš na mesto gde su se avioni spremali za poletanje, pa se tu nalazio puno goriva".

"Tu se radi o nizu nesrećnih okolnosti", istakao je on.

Prema saopštenju generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, grčki avion je učestvovao u vežbi u okviru NATO Programa taktičkog rukovođenja, kojim treba da se unapredi multinacionalna saradnja u vojnim operacijama.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.