Uzlet političkog krila IRA: Šin Fejn dobio najviše glasova

Izvor: Večernje novosti, 11.Feb.2020, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzlet političkog krila IRA: Šin Fejn dobio najviše glasova

Uspon nacionalista na irskim izborima Levičarska nacionalistička stranka Šin Fejn dobila je najviše glasova, 24,5 odsto na izborima u Irskoj, što je potreslo tamošnju političku scenu, ali zbog sistema glasanja još se ne zna broj osvojenih sedišta u parlamentu. Oni su pobedili Fina Gael (21 odsto) i Fijana Fajl (22 odsto), dve centrističke stranke koje su upravljale Irskom od kada je pre jednog veka >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << stekla nezavisnost od Velike Britanije. Šin Fejn je bivše političko krilo Irske republikanske armije (IRA). Brojanje glasova se nastavlja kako bi se popunilo svih 160 mesta u Donjem domu irskog parlamenta, poznatijeg kao Dail. Birači glasaju tako što na listiću označavaju kandidate onim redom kojim ih podržavaju: tako broj pišu "1" kod imena svog kandidata koji im je prvi izbor, "2" kod imena narednog kojeg bi podržali i tako redom. Malo je verovatno da će bilo koja stranka dobiti 80 mandata, potrebnih za većinu u parlamentu. Zbog toga je neki oblik koalicije neizbežan, ali pre izbora jedino je bilo jasno da niko nije želeo koaliciju sa Šin Fejnom.PROČITAJTE JOŠ - Političko krilo IRA traži referendum o otcepljenju: Šin Fejn najpopularnija stranka u Severnoj Irskoj uoči izbora IRA je decenijama bila odgovorna za ubistva, bombaške napade i drugo nasilje tokom perioda poznatog kao Nevolje u Severnoj Irskoj. Više od 3.500 ljudi je ubijeno tokom decenija sukoba snaga onih koji su želeli da ujedine Severnu Irsku sa Republikom Irskom i onih koji su želeli da Severna Irska ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva. U subotu je na parlamentarnim izborima priliku da glasa imalo više od 3,3 miliona registrovanih birača.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ČEKA SE MASOVNA BEŽANIJA HRVATA: Irska je do skora bila obećana zemlja za njih, pobedom ove stranke sve se menja (VIDEO)

Izvor: Kurir, 11.Feb.2020

Meri Lu Mekdonald, u vreme kada je bilo jasno da je Šin Fejn, stranka koju je predvodila, neočekivano uspela na izborima u Irskoj u subotu, izašla je pred svoje pristalice i rekla da je to istorijski uspeh koji je jednom zauvek, posle jednog veka , ukinuti sistem zasnovan na vladavini samo dve stranke.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.