Ukrajina, propao sporazum sa EU?

Izvor: RTS, 30.Nov.2013, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina, propao sporazum sa EU?

Pošto je ukrajinski parlament izjasnio protiv Predloga zakona koji bi omogućio da se bivša premijerka Julija Timošenko, osuđena za korupciju, leči u inostranstvu, komesar za proširenje EU Štefan File otkazao posetu Kijevu. Slučaj Timošenko najveća prepreka za potpisivanje sporazuma Ukrajine sa EU.

Komesar Evropske unije za proširenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Štefan File otkazao je posetu Ukrajini, pošto je parlament glasao protiv Predloga zakona koji bi omogućio da se bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, osuđena za korupciju, leči u inostranstvu. Kijev je trebalo da potpiše  trgovinski i politički sporazum sa Briselom sledeće nedelje.

Fileov portparol Peter Stano rekao je da je poseta komesara EU otkazana s obzirom na najnovije događaje, javio je AFP.

File je, s druge strane, pozvao ukrajinske opozicione lidere kako bi ih uverio da će EU nastaviti da se zalaže za ukrajinski narod i kako bi organizovao sastanak sa njima sledeće nedelje u prestonici Litvanije, Vilnjusu.

"Saradnja sa opozicionim partijama mora da se ojača", navodi se u saopštenju iz Fileove kancelarije.

Razgovori sa tri opoziciona lidera iz Ukrajine biće održani u pauzama samita 28. i 29. novembra u Vilnjusu, gde je trebalo da se potpiše trgovinski i politički sporazuma Brisela i Kijeva.

Međutim, ukrajinski parlament je ranije danas zadao potencijalno presudan udarac potpisivanju sporazuma, pošto se izjasnio protiv predloga zakona koji bi omogućio da se bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, osuđena za korupciju, leči u inostranstvu.

Zakon nije izglasan jer je protiv njega glasala vladajuća partija Viktora Janukoviča "Partija regiona" na šta je opozicija reagovala uzvicima "Sramota! Sramota!", prenose RIA Novosti.

Slučaj Timošenko se smatrao najvećom preprekom za potpisivanje sporazuma o pridruživanju Ukrajine sa EU, budući da EU tvrdi da je bivša premijerka osuđena iz političkih razloga.

Julija Timošenko je 2011. osuđena na sedam godina zatvora zbog potpisivanja po Ukrajinu štetnog ugovora sa Rusijom o kupovini ruskog gasa do 2019. godine prema kome Ukrajina morala da plati za sav gas dogovoren po ugovoru bez obzira da li ga je uzela ili ne.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.