U Indijskom Kašmiru počelo glasanje za lokalne izbore

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Nov.2020, 13:32

U Indijskom Kašmiru počelo glasanje za lokalne izbore

Prvi izbori u indijskom delu Kašmira od kada mu je ukinuta autonomija prošle godine počeli su danas uz opsežne bezbednosne mere.

Strahujući od napada separatističkih boraca u toj oblasti na koju polažu pravo i Indija i Pakistan, vlasti su rasporedile desetine policajaca i pripadnika paravojnih snaga naoružanih automatskim puškama ispred svakog glasačkog mesta, dok vojska patrolira ulicama.

Mešavina >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << straha od napada, epidemije korona virusa, i snega koji pokriva veliki deo te himalajske oblasti uticala je da se danas pojavilo malo glasača, konstatovali su posmatrači.

Ovo je prva faza glasanja koje se održava do 19. decembra, a brojanje listića treba da počne tri dana kasnije.

Zbog pandemije Kovida-19 glasačka mesta opremljena su termometrima, svakom glasaču daje se maska i gel za dezinfekciju.

Indijski Kašmir je pod visokim bezbednosnim nadzorom od kada je vladajuća partija u Indiji, nacionalistička Baratija Džanata partija (BJP) ukinula poluautonomni status te oblasti i stavila je direktno pod upravu vlade u avgustu 2019.

To nije sprečilo napade separatista. Dva vojnika ubijena su u zasedi u četvrtak u Srinagaru, glavnom gradu te oblasti. Sredinom novembra u graničnim sukobima između indijskih i pakistanskih snaga 13 ljudi je poginulo.

Lokalni saveti koji se biraju nemaju više ovlašćenja, ali više političkih stranaka je iskoristilo ove izbore da se ujedini i da vodi kampanju za vraćanje političke autonomije regionu.

Kašmir je podeljen između Indije i Pakistana od kada su se odvojili u trenutku sticanja nezavisnosti 1947. godine i svaka zemlja polaže pravo na njegovu celokupnu teritoriju.

U indijskom delu grupe boraca za nezavisnost, za koje Indija optužuje Pakistsan da ih podržava, bore se protiv indijskih snaga od 1989, i u tim borbama poginule su desetine hiljada ljudi, uglavnom civila.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

U Indijskom Kašmiru počelo glasanje za lokalne izbore

Izvor: Beta, 28.Nov.2020

Prvi izbori u indijskom delu Kašmira od kada mu je ukinuta autonomija prošle godine počeli su danas uz opsežne bezbednosne mere.Strahujući od napada separatističkih boraca u toj oblasti na koju polažu pravo i Indija i Pakistan, vlasti su rasporedile desetine policajaca i pripadnika paravojnih...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.