Tramp uvredio Haiti i afričke zemlje, reagovala Afrička unija

Izvor: RTS, 12.Jan.2018, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp uvredio Haiti i afričke zemlje, reagovala Afrička unija

Američki predsednik Donald Tramp navodno je koristio vulgarni rečnik govoreći o Haitiju i afričkim zemljama, a Afrička unija je saopštila da je zbog toga "iskreno uzmenirena". Tramp demantuje da je koristio vulgarni rečnik.
Pozivajući se na dva izvora "upoznata sa komentarima" predsednika, Rojters prenosi da je Donald Tramp >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na sastanku u Beloj kući upitao zašto bi SAD želele da prime migrante iz Haitija i afričkih zemalja, nazivajući ih "vuko...binama".

Tramp je komentare izneo u vreme kada su demokratski i republikanski senator, Dik Durbi i Lindzi Grejam, informisali predsednika o novom nacrtu zakona o imigraciji koji promoviše grupa senatora iz obe stranke, navode izvori koji su tražili da ostanu anonimni.
"Zašto želimo sve te ljude iz Afrike ovde? To su vuko...bine. Trebalo bi da prihvatamo više ljudi iz Norveške", naveo je predsednik SAD, navodi jedan od izvora.
Drugi izvor upoznat sa razgovorom kaže da je Tramp, koji je obećao da će ograničiti ilegalnu imigraciju, doveo u pitanje i potrebu za građanima Haitija u SAD.
Tokom sastanka bili su prisutni i drugi vladini zvaničnici, dodaju izvori.
"Tramp je nekoliko puta upotrebio izraz 'smrdljive rupe' za zemlje iz kojih dolaze afrički imigranti", rekao je senator, demokrata Dik Durbin. 
Afrička unija saopštila je da je "iskreno uznemirena" izjavom predsednika tokom koje je upotrebio vulgarni rečnik kada je zapitao zašto bi SAD prihvatale više imigranata iz afričkih zemalja i Haitija.
"Imajući u vidu istorijsku realnost koliko je Afrikanaca stiglo u SAD kao robovi, ova izjava je u suprotnosti sa prihvaćenim ponašanjem i praksom. To je naročito iznenađujuće jer SAD ostaju globalni primer kako je migracija rodila naciju izgrađenu na snažnim vrednostima različitosti i prilika", rekla je za AP portparolka Afričke unije Eba Kalondo.
Dodala je da Afrička unija veruje da "izjava poput ove škodi globalnim vrednostima o različitosti, ljudskim pravima i uzajamnom razumevanju, koje delimo".
"Šta god da je Tramp rekao, uvredljivo je. Afričke zemlje se razvijaju koliko mogu i ne može da nas poredi s Amerikom koja je 200 godina nezavisna. Ako nas je nazvao smrdljivim, neka povuče reč", navodi zvaničnik Kenije.   
Kancelarija visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava odbacila je kao "rasističke" navodne komentare američkog predsednika Donalda Trampa o imigrantima iz Haitija i afričkih zemalja.
"Ako se potvrdi, to su šokantni i sramni komentari predsednika SAD. Ne možete odbaciti zemlje i kontinente kao 'smrdljive', zato što njihovo stanovništvo nije belo, pa s toga, ni dobrodošlo", rekao je potrparol Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava Rupet Kolvil.
Ambasador Haitija u Vašingtonu Pol Altidor, zatražio je izvinjenje od američkog predsednika za navodne komentare da migranti dolaze u SAD iz "vukoj..ina".
"Nadamo se da nije izgovorio takve stvari. Ako jeste, jedino se nadamo da će se izviniti, ne samo zajednici Haitija, već i narodu Amerike", rekao je ambasador Haitija.
Ministar spoljnih poslova Salvadora Hugo Martines poslao je protestno pismo Sjedinjenim Američkim Državama povodom navodnih komentara predsednika SAD Donalda Trampa da migranti dolaze iz "vuko..bina".
Hugo Martines, takođe je na Tviteru podsetio na napore naroda Salvadora u ponovnoj izgradnji Pentagona, nakon napada 11. septembra 2001. godine i njihovu pomoć u saniranju posledica uragana Katrina u Nju Orleansu, prenosi Rojters.
U SAD se nalazi veliki broj migranata iz Salvadora i trenutno čekaju rešenje svog statusa unutar SAD.
U vatikanskom listu L'oservatore Romano komentari Donalda Trampa o afričkim državama i Haitiju opisani su kao "grubi i uvredljivi".
U listu se ne pojavljuje reč "vukoje..na", koju je Tramp navodno izgovorio na sastanku o imigraciji u Beloj kući, navode mediji. 
Demokratski senator SAD, Dik Darbin, tvrdi da je Tramp iskoristio tu reč.
Tramp se našao na naslovnoj stranici vatikanskog lista, na kojoj se navodi da su njegovi komentari izazvali "kontroverze i ljutnju", prenosi Rojters.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp uvredio Haiti i Afriku: Šta će nam te vuk...bine

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jan.2018

Američki predsednik Donald Tramp navodno je koristio vulgarni rečnik govoreći o Haitiju i afričkim zemljama, a Afrička unija je saopštila da je zbog toga "iskreno uznemirena"...Rojters prenosi, pozivajući se na dva izvora "upoznata sa komentarima" predsednika, da je Tramp na sastanku u Beloj...

Nastavak na Vesti-online.com...

Tramp poriče vulgarni komentar o Africi, El Salvadoru i Haitiju

Izvor: VOA, 12.Jan.2018

Predsednik Donald Tramp na Tviteru je demantovao da je upotrebio vulgarni termin da opiše El Salvador, Haiti i afričke zemlje, dan pošto je objavljeno da ih je na sastanku o imigraciji u Beloj kući nazvao "usr.. nim zemljama." "Rečnik koji sam koristio na sastanku o programu DACA je bio grub ali...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.