Tramp više puta nazvao Haiti i Afriku us..nim zemljama

Izvor: VOA, 12.Jan.2018, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp više puta nazvao Haiti i Afriku "us..nim zemljama"

Predsednik Donald Tramp zapanjio je zakonodavce na sastanku o imigraciji u Beloj kući, kada je više puta govorio o Haitiju i afričkim nacijama kao o "us--nim zemljama" ("sh--hole ceountries"). "Zašto imamo sve te ljude iz us--nih zemalja koji dolaze ovamo", upitao je predsednik, kako su prvo izvestili mediji uključujući Vašington post, Njujojrk tajms i CNN. Taj grubi termin znači prljavštinu i siromaštvo. Tramp je rekao da bi SAD trebalo da dozvole ulazak više ljudi iz mesta kao što je Norveška, čiji se premijer susreo sa njim u Beloj kući u sredu. Odgovor Bele kuće Nakon što su mediji, uključujući i Glas Amerike, uputili pitanja, portparol Bele kuće Radž Šah izdao je saopštenje u kome se kaže da će predsednik prihvatiti samo imigracione sporazume koji se "adekvatno odnose prema sistemu lutrije za vize i lančane migracije - dva programa koji štete našoj ekonomiji i omogućavaju teroristima da uđu u našu zemlju". Lančana migracija je termin koji koriste kritičari imigracije i koji se odnosi na sistem koji dozvoljava rođacima da sponzorišu dolazak članova njihovih porodica u SAD. Šahova izjava nije demantovala da je predsednik upotrebio grub jezik kada je govorio o Haitiju i Africi. Takođe se kađe da će Tramp uvek odbijati "privremene, slabe i opasne mere koje... podrivaju imigrante koji traže bolji život u Sjedinjenim Državama legalnim putem". Glas Amerike došao je do kabineta američkih zakonodavaca koji su, prema izveštajima, prisustvovali sastanku. Pomoćnici zakonodavaca koji su prisustvovali sastanku odbili su da komentarišu Trampove opaske, preneo je Asošijeted pres. Tramp je više puta načinio opasku dok je senator Dik Darbin, demokrata iz Ilinoisa, objašnjavao glavne delove sporazuma koji su postigli šestoro senatora iz obe partije i koji štiti gotovo 800.000 mlatih imigranata od deportacije i pojačava graničnu kontrolu, piše Vašington post.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

RT: Agresivno i rasistički: Afričke zemlje odgovorile na Trampove vulgarne uvrede

Izvor: Vostok.rs, 12.Jan.2018

Izvor: Vostok / RT. . Afričke zemlje su osudile Trampove vulgarne uvrede o "zemljama vukoje.inama" upućene zemljama na afričkom kontinentu. Lokalni mediji su takođe ukazali na paralele između Bele kuće i Kju kjuks klana.. . Odgovor afričkih zemalja dolazi nakon izveštaja iz Vašington Posta,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.