Tramp najavio sastanak s ruskim i kineskim predsednikom na samitu G20

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Maj.2019, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp najavio sastanak s ruskim i kineskim predsednikom na samitu G20

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je danas da će se sastati sa predsednicima Rusije i Kine Vladimirom Putinom i Si Đinpingom za vreme samita G20 koji se održava krajem juna u Japanu.

Ruske novinske agencije su, međutim, javile da Kremlj tvrdi da nije postignut dogovor o susretu Tramp-Putin na samitu G20.

Tramp koji zaoštrava trgovinski >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rat sa Pekingom povećanjem carina na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara, rekao je danas da bi sastanak sa kineskim predsednikom trebalo da bude plodan.

On je ponovio da su SAD u snažnoj poziciji za razgovore sa Kinom, i ocenio da Kina želi da postigne sporazum.

"Mnoge zemlje će naravno napustiti Kinu i okrenuti se drugim zemljama i prema tome neće morati da plaćaju dodatne carine" koje bi Peking mogao da uvede kao uzvratnu meru, rekao je Tramp.

Kineska vlada objavila je danas da od 1. juna namerava da podigne carine na američku robu u vrednosti od 60 milijardi dolara kao odgovor na novo podizanje carina sa američke strane.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da za sada nije bilo zahteva sa američke strane o susretu Putin-Tramp i da sada nema takvog dogovora, prenela je agencija Interfaks ubrzo posle Trampove najave da će se sastati sa ruskim i kineskim predsednikom na skupu G20 u Japanu.

Tramp primio mađarskog premijera Orbana u Beloj kući

Predsednik SAD Donald Tramp primio je danas mađarskog desničarskog premijera Viktora Orbana u Beloj kući.

Kako navodi agencija AP, to je još jedan primer da predsednik SAD pokazuje da ne preza da se susreće sa stranim vođama koje zapad ne prima sa toplinom. Američka agencija ukazuje da su Tramp i Orban prihvatili tvrd antiimigracioni stav.

Orban je izrazio nadu da on i Tramp mogu tim stavom da dovedu do formiranja globalnog saveza.

Mađarski minstar spoljnih poslova rekao je u nedelju za državni radio da se formira antiimigracioni savez i da su Mađarska i SAD među šačicom zemalja koje su se prošle godine suprotstavile sporazumu Ujedinjenih nacija o migracijama.

Orban i Tramp treba takođe danas da razgovaraju o mađarskom planu da kupi rakete srednjeg dometa od SAD.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp najavio susret sa Đinpingom u Japanu

Izvor: Blic, 13.Maj.2019

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da još nije doneo odluku o dodatnim carinama na kinesku robu i da planira da se na samitu G20 narednog meseca sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.