Izvor: RTS, 23.Jul.2020, 20:34

Tramp i Putin razgovarali o kontroli naoružanja, Iranu i koronavirusu

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da bi radije da izbegne skupu trku u naoružanju sa Rusijom i Kinom i da se nada napretku u pregovorima o kontroli naoružanja, saopšteno je iz Bele kuće.
Portparolka Bele kuće saopštila je da se predsednik SAD nada napretku na predsojećem sastanku u Beču gde treba da se održi nova runda pregovora o kontroli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naoružanja.

"Predsednik Tramp ponovio je da se nada  da će se izbeću skupa trka u naoružanju između Rusije, Kine i SAD", prenela je Džud Dir. 
 Dva svetska lidera su takođe razgovarala o Iranskom nuklearnom programu, navodi se u saopštenju iz Kremlja.
"Potreba za kolektivnim naporima da se održi regionalna stabilnost i globalni režim neširenja nuklearne energije je naglašeno na obe strane", saopšeno je iz Kremlja.
U Beloj kući nisu spominjali Iran, već su rekli da su Tramp i Putin razgovarali o načinima kako da se porazi i zaustavi pandemija koronavirusa i naporima da se pokrene svetska ekonomija.
Sjedinjene Države trde da je Kina rastuća nuklearna sila i da je treba uključiti u novi dogovor  sa Rusijom. Međutim, Kina procenjuje da ona sa 300 bojevih glava predstavlja dete u odnosu na džinovski aresenal Rusije i Sjedinjenih Država.
Jedan kineski diplomata pre mesec dana izjavio je da bi Kina bila srećna da razgovara o kontroli naoružanja sa Sjedinjenim Državama i Rusijom, ali samo ako je Vašington spreman
da smanji svoj nuklearni arsenal na nivo Kine, što je oko 20 puta manje.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.