Tramp danas potpisuje novi ukaz o životnoj sredini

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Mar.2017, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp danas potpisuje novi ukaz o životnoj sredini

Američki predsednik Donald Tramp danas će potpisati novi ukaz o životnoj sredini uz spremnost za podsticanje fosilnog goriva, čime se dovodi u pitanje budućnost američkog angažmana prema međunarodnom sporazumu o klimi, koje su SAD formalno odobrile pre dolaska Trampa na vlast, ocenila je danas agencija Frans pres.

Tramp koji je otvoreno doveo u pitanje postojanje klimatskih promena i globalnog zagrevanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << danas će u sedištu Agencije za zaštitu životne sredine, nekoliko stotina metara od Bele kuće, potpisati "ukaz o energetskoj nezavisnosti".

Uredba će pomoći da energetski izvori budu dostupni i čisti kako bi se podstakao privredni rast i otvorila novih radnih mesta, naveli su izvori bliski Trampovoj administraciji.

Taj ukaz će dovesti do preispitavanja mera koju je uveo Trampov prethodnik Barak Obama - Plan čiste energije (Clean Power Plan). Taj projekat, koji je trenutno blokiran, predviđa smanjenje emisije ugljen-dioskida za 32 odsto do 2030. godine. To bi dovelo do zatvaranja centrala na ugalj.

Tramp je tokom kampanje naveo da namerava da ponovo pokrene eksploataciju američkog uglja.

SAD su posle Kine najveći zagađivač u svetu.

Tramp je tokom izborne kampanje rekao da će "otkazati" međunarodni sporazum postignut u cilju borbe protiv klimatskih promena i da će iz programa UN o globalnom zagrevanju povući "američke dolare" prikupljene od poreza.

Pariski sporazum o klimi potpisalo je više od 190 zemalja, a formalno je odobrilo više od 100 njih, uključujući SAD.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.