Sutra super utorak, američke demokrate nastavljaju izbore za protivkandidata Trampu

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Mar.2020, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra super utorak, američke demokrate nastavljaju izbore za protivkandidata Trampu

Ko ima najveće izglede da postane predsednički kandidat američke Demokratske stranke moglo bi da bude jasnije posle sutrašnjih unutarstranačkih izbora u 14 saveznih država, takozvanog "super utorka".

U trci za kandidata demokrata koji će se suprotstaviti predsedniku SAD Donaldu Trampu na izborima 3. novembra, ostalo je šest političara - bivši potpredsednik SAD Džozef Bajden (77), senator iz Vermonta Berni Sanders (78), milijarder Majkl Blumberg (78), senatorke iz Masačusetsa >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i Minesote, Elizabet Voren (70) i Ejmi Klobučar (59) i kongresmenka Talsi Gabard (38).

Posle ubedljive pobede Bajdena na izborima u Južnoj Karolini u subotu, iz trke se juče iznenada povukao bivši gradonačelnik Saut Benda Pit Butidžidž (37) koji je važio za jednog od favorita za demokratsku nominaciju.

Demokrate će sutra glasati u 14 saveznih država - Kaliforniji, Juti, Koloradu, Oklahomi, Teksasu, Minesoti, Arkanzasu, Tenesiju, Alabami, Severnoj Karolini, Virdžiniji, Masačusetsu, Vermontu i Mejnu, i američkoj teritoriji Američka Samoa.

Značaj "super utorka" je u tome što se u tih 14 država i jednoj teritoriji bira 1.344 od 3.979 (34 odsto) delegata koji će na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, od 13. do 16. jula u Milvokiju, odlučivati o kandidatima stranke za predsednika i potpredsednika SAD.

Unutarstranački izbori za delegate do sada su održani u četiri savezne američke države, Ajovi, Nju Hempširu, Nevadi i Južnoj Karolini, na kojima je ukupno birano 155 delegata.

Prema podacima Asošijeted presa, trenutno vodi Sanders sa najmanje 58 osvojenih delegata, iza njega je Bajden (najmanje 50), a zatim slede Butidžidž (26), Voren (osam) i Klobučar (sedam).

"Super utorak" bi trebalo da pruži dosta jasniju sliku o snazi i šansama kandidata za dobijanje nominacije.

Vetar u leđa Bajdenu pred "super utorak" dala je ubedljiva pobeda u Južnoj Karolini, zahvaljujući kojoj je ponovo postao glavni kandidat partijskog establišmenta i umerenih demokrata.

Predstavnici establišmenta Demokratske stranke otvoreno istupaju protiv Sandersa, koji sebe opisuje kao demokratskog socijalistu i poznat je po kritikovanju nejednakosti i neoliberalizma.

Sanders, koji je pobedio na izborima u Nju Hempširu i Nevadi, imao je pre glasanja u Južnoj Karolini 30 delegata više od Bajdena, a sada ima svega osam.

"Super utorak" je značajan i zbog toga što u borbu za glasove sutra ulazi bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, jedan od najbogatijih ljudi na svetu. On nije učestvovao na izborima u prve četiri države pošto je u trku ušao kasno, krajem novembra.

Blumberg teži da rasna pitanja učini centralnim u svojoj kampanji. Priznao je da ima privilegije kao belac, objavio je nekoliko predloga za promene krivičnih zakona i dobio podršku poznatih izabranih zvaničnika iz reda Afroamerikanaca, uključujući gradonačelnicu Vašingtona Mjuriel Bauzer i nekoliko uticajnih kongresmena.

Povlačenje centriste Butidžidža, snažnog Bajdenovog rivala, veliki je korak u borbi bivšeg potpredsednika SAD da postane glavna alternativa Sandersu. Međutim, sve dok Blumberg bude u trci, Bajdenov povratak na tu poziciju daleko je od izvesnog, ocenjuje Asošiejted pres.

Američka agencija navodi i da "super utorak" treba da pokaže da li će u borbi za demokratsku nominaciju zaista ostati dva ili tri političara ili će Sanders dobiti nedostižan broj delegata.

Na sutrašnjim izborima Sanders važi za favorita u njegovom Vermontu, kao i u Juti, Koloradu i Mejnu, dok bi Bajden mogao da ima prednost u južnim državama sa brojnim afroameričkim stanovništvom, kao što su Teksas, Alabama i Severna Karolina.

Na izborima u Južnoj Karolini Bajden je dobio više od 60 odsto glasova Afroamerikanaca, a Sanders 16 odsto.

Unutarstranački izbori za kandidata Demokratske stranke na predsedničkim izborima počeli su 3. februara i trajaće do 6. juna.

Na unutarstranačkim izborima u Demokratskoj stranci 2016. godine bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton pobedila je Bernija Sandersa, ali je u novembru te godine izgubila od Trampa na predsedničkim izborima.

"Super utorak" postoji i u Trampovoj Republikanskoj stranci, koja takođe formalno održava unutarstranačke izbore za predsedničkog kandidata. Međutim, oni se ne smatraju relevantnim, pošto aktuelni predsednik SAD nema ozbiljne rivale i njegov poraz je nezamisliv.

Upravo iz razloga što je Trampova nominacija izvesna, unutarstranački izbori kod republikanaca neće ni biti održani u sedam saveznih američkih država. Delegati tih država će podržati Trampa na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Šarlotu, od 24. do 27. avgusta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ejmi Klobučar pravi mesto za Bajdena

Izvor: RTS, 02.Mar.2020

Nedugo pošto je trku za demokratskog kandidata na predsedničkim izborima napustio Pit Butidžidž, istim putem krenula je i Ejmi Klobučar, javlja Njujork tajms. . Ejmi Klobučar je odluku donela uoči Super utorka, tokom...

Nastavak na RTS...

Bajdenov "super utorak": Teksas i dominacija na jugu, Sandersu Kalifornija

Izvor: VOA, 03.Mar.2020, 12:50

Trka za predsedničku nominaciju demokratske stranke, u kojoj je na početku učestvovalo više od 20 kandidata, posle takozvanog "super utorka" - kada se glasalo u 14 saveznih država i Američkoj Samoi, praktično se svela na dva imena - bivšeg potpredsednika Džozefa Bajdena i nezavisnog senatora...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.