Smenjen Rahoj, novi premijer Španije Pedro Sančez

Izvor: Večernje novosti, 01.Jun.2018, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smenjen Rahoj, novi premijer Španije Pedro Sančez

Španski premijer Marijano Rahoj više nije na toj funkciji i zamenio ga je Pedro Sančez Španski parlament izglasao je danas nepoverenje premijeru Marijanu Rahoju, a novi predsednik vlade biće lider socijalista Pedro Sančes.Za smenu Rahoja glasalo je 180 poslanika, dok je 169 bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.U Španiji glasanje o nepoverenju ne znači samo smenu premijera već i izbor novog zbog čega je Socijalistička partija, kao druga vodeća stranka na izborima >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << održanim 2016., predložila Sančesa kao kandidata.Posle glasanja, Rahoj (63) je prišao Sančesu (46) i pružio mu ruku, prenosi AP.Pročitajte još: Španski parlament raspravlja o poverenju vladi RahojaSančes će, kako se očekuje, preuzeti dužnost u ponedeljak i imenovati svoj kabinet sledeće nedelje.On postaje sedmi španski premijer od povratka te zemlje demokratiji krajem 70-tih godina nakon Frankove diktature.Međutim, odlazak Rahoja sa vlasti posle šest godina vodi jednu od četiri vodeće evropske ekonomije u neizvesnu političku budućnost, ocenjuje Rojters.Sančes je juče rekao da će pokušati da ostane na čelu vlade do kraja mandata aktuelnog parlamenta 2020. godine. Međutim, nije izvesno koliko će njegova administracija sa samo 84 socijalista u parlamentu koji broji 350 poslanika, moći da potraje, navodi Rojters.Rahoj je u prethodnom periodu odbijao da podnese ostavku nakon što je njegova Narodna partija dobila ogromnu novčanu kaznu zbog uzimanja mita.U poslednjem obraćanju na funkciji premijera Rahoj je uoči glasanja u parlamentu rekao da je ponosan na ono što je učinio."Čast mi je da ostavim Španiju boljom nego što sam je dobio. Hvala svim Špancima i srećno", rekao je Rahoj, preneo je AP.SANČES: BAVIĆU SE HITNIM SOCIJALNIM POTREBAMA ŠPANACANovoizabrani španski premijer Pedro Sančes poručio je danas da će se pozabaviti "hitnim socijalnim potrebama" Španaca nakon višegodišnje stroge štednje pod konzervativnom vladom njegovog prethodnika, Marijana Rahoja.Sančes je novinarima u Madridu rekao da je "svestan odgovornosti i kompleksnog političkog momenta u kojem se zemlja nalazi", prenosi AP.Takođe, obećao je da će izgraditi konsenzus među političkim partijama "kako bi se Španija transformisala i modernizovala" i "kako bi se odgovorilo na hitne socijalne potrebe mnogih ljudi koji trpe neizvesnost i nejednakost".
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lider španske opozicije pobedio na glasanju, postaje novi premijer

Izvor: VOA, 01.Jun.2018

Lider opozicionih socijalista, Pedro Sančez, pobedio je na glasanju i zameniće Marijana Rahoja na mestu premijera, u prvom slučaju smenjivanja lidera Španije u četiri decenije dugoj demokratiji. Sančez je pobedio u glasanju o nepoverenju vladi sa 180 glasova, što je tanka većina u donjem domu...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.