Skaparoti upozorava SAD: S-400 bi bio pretnja za F-35

Izvor: RTS, 05.Mar.2019, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skaparoti upozorava SAD: S-400 bi bio pretnja za F-35

Američki vrhovni komandant NATO snaga za Evropu, general Kertis Skaparoti rekao je da će preporučiti SAD da ne prodaju borbeni avion F-35 Turskoj, ako Ankara nastavi sa realizacijom plana da kupi ruski protiv-raketni sistem.
Kertis Skaparoti smatra da Turska treba da razmotri svoj plan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o kupovini ruskog S-400 sistema ove godine ili će izgubiti druge buduće američke vojne letelice i sisteme, prenela je agencija AP.

Prema njegovim rečima, S-400 sistem bio bi pretnja za F-35.
Američki zvaničnici su trenutno u Turskoj kako bi pojasnili posledice kupovine S-400 sistema, dodao je američki general.
Stejt department je saopštio da su jasno stavili do znanja Turskoj da će, ukoliko i dalje namerava da kupi ruske raketne odbrambene sisteme S-400, razmotriti njeno učešće u programu borbenih aviona F-35.
"Jasno smo upozorili Tursku da će njihova potencijalna nabavka S-400 rezultirati novom procenom uloge Turske u programu borbenih aviona F-35 i dovesti u pitanje buduće oružane transfere sa Turskom", navedeno je iz Stejt departmenta, prenosi Rojters.
Stejt department je u decembru odobrio prodaju, u vrednosti od 3,5 milijarde dolara, protiv-raketnog sistema "patriot" Turskoj.
Isporuka F-35 je odložena, dok su se pregovori oko sistema S-400 sa Moskvom nastavili.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO se plaši: Kupovinom ruskog S-400, ugrožen F-35

Izvor: B92, 05.Mar.2019

Američki vrhovni komandant NATO snaga za Evropu, general Kertis Skaparoti, rekao je da će preporučiti SAD da ne prodaju borbeni avion F-35 Turskoj...General Kertis Skaparoti navodi da trgovina treba da se prekine ako Ankara nastavi sa realizacijom plana da kupi ruski protivraketni sistem...Skaparoti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.