Šidlo: EU je promenila mišljenje o migrantima zbog Poljske

Izvor: N1 televizija, 14.Nov.2017, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šidlo: EU je promenila mišljenje o migrantima zbog Poljske

Poljska premijerka Beata Šidlo izjavila je u Varšavi da je Poljska pobedila u sporu s Evropskom unijom oko izbeglica i da je samo zahvaljujući nepopustljivosti Poljske EU promenila politiku u izbegličkoj krizi.

"EU je promenila svoje viđenje pod uticajem nepopustljivog stava Poljske kada je u pitanju to kakva će se realizovati politika. Uspeh poljske vlade je promena u načinu razmišljanja EU. Pobedili >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << smo u tom sporu sa EU", kazala je poljska premijerka na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim partijskim šefom, liderom vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslavom Kačinjskim.

Na konferenciji na kojoj su prvo Kačinjski, a zatim Šidlo, izneli bilans dve godine sadašnje konzervativne poljske vlade, Beata Šidlo rekla je da je prethodna liberalna vlada premijerke Eve Kopač dobrovoljno pristala da primi muslimanske izbeglice.

"To što se na Poljsku danas gleda kao na zemlju u kojoj nema terorizma, to je bila naša obaveza. Vlada Građanske platforme htela je da prima izbeglice i da se tako uključi u pogrešnu migracijsku politiku. A bivši premijer Kačinjski kazao je da ćemo mi pomagati napolju. Sarađujemo s crkvenim organizacijama, između ostalog s Karitasom. Izdvajamo novac za humanitarnu pomoć", kazala je Šidlo.

Šidlo je u zasluge svoje vlade ubrojila i jačanje istočnog krila NATO na granicama prema Rusiji posle odluka samita NATO u Varšavi u leto prošle godine.

Lider Prava i pravde Kačinski, formalno obični poslanik, a neformalno i natpredsednik i natpremijer jer od njega zavise sve krupnije odluke vlade, kao uspeh vlade premijerke Šidlo naveo je začetak stvaranja ose Sever-Jug u Evropi preko inicijative Tri mora, gde Poljska i Hrvatska preko infstrukturnih projekata i ekonomske saradnje kreću i u politički projekt regionalnog povezivanja 12 zemalja od Baltičkog mora preko Jadrana do Crnog mora.

"Inicijativa Tri mora je veliki projekt koji ima podršku SAD. Radi se o tome da ovde u Srednjoj Evropi nastane sistem privrednih i infrastrukturnih veza i politički subjekt kao protivteža snagama u Evropi i rezultiraće time da će biti jači oni koji su u tom projektu. I Poljska, kao najveća zemlja koja učestvuje u tom projektu će, naravno, biti jača", kazao je Kačinjski.

Veći deo konferencije za novinare Kačinjskog i premjerke Šidlo bio je posvećen domaćim pitanjima i reformama koje je Pravo i pravda preduzela u dve godine otkako je formirana vlada, koje su oboje predstavili kao uspešne napore da običan Poljak živi bolje i bezbednije a ne samo kao ranije, navodno, elite.

"U stanju smo da vodimo politiku koja služi velikom broju poljskih porodica koje do sada nisu imale koristi od privrednog rasta. Imamo novac za to. Kada smo došli na vlast uvideli smo da smo u Poljskoj suočeni s raznim brojnim zloupotrebama", kazao je Kačinjski.

Zbog dela reformi koje je preduzela Poljska na čelu s konzervativcima Kačinjskog, protiv nje je u EU pokrenuta procena valjanosti pravne države i sistemskih pretnji koje su za demokratiju, nezavisne sudove i slobodne medije donele reforme iz radionice Kačinjskog.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

"Poljska pobedila EU"

Izvor: B92, 14.Nov.2017

Varšava -- Poljska premijerka Beata Šidlo izjavila da je njena vlada pobedila u sporu s EU oko migranata i tvrdi da je EU čak promenila i sopstveni stav po tom pitanju...Taj stav je EU promenila, prema rečima Šidlo, zahvaljujući "uticaju odlučnog i nepokolebljivog stava Poljske", prenela je agencija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.