Samit EU: Pokušaj lidera da smire tržište

Izvor: Blic, 29.Jun.2012, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit EU: Pokušaj lidera da smire tržište

Šefovi država i vlada EU na današnjem 19. samitu od izbijanja grčke krize ponovo pokušavaju da spasu evro, da sklope pakt o privrednom rastu vrednom 120 milijardi evra kao i da postave temelje za jačanje unije.

Kako prenosi francuski ekonomski list "Tribin", na "meniju" danas započetog evropskog samita je sklapanje sporazuma o merama koje će za početak osigurati tržišta, a potom spasiti evrozonu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Evropski lideri pokušaće da se saglase i oko sklapanja pakta o privrednom rastu vrednog 120 milijardi evra kao i oko davanje podrške jačanju unije, pre svega na nivou bankarske kontrole.

Francuski predsednik Fransoa Oland se odmah po dolasku u Brisel založio za nalaženje "što hitnijih rešenja" za davanje podrške najugroženijim zemljama koje su već uložile poprilične napore u prevazilaženju dužničke krize.

Španija i Kipar koje su zvanično zatražile pomoć od Evrope, podigle su tenziju na tržištima i evrozoni.

- Italija, Španija, Grčka i Portugal nalaze su u velikim problemima. Ukoliko im ne pomognemo, Evropa će biti zahvaćena domino efektom, moramo da preduzmemo hitne mere - upozorio je premijer Belgije Elio Di Ripo.

Španski ministar Mariano Rahoj upozorio je susede da se kamata na desetogodišnjii španski dug približava sedam odsto i da Španija neće još dugo biti u stanju da se samofinansira na tržištima.

Slična situacija je i u Italiji gde su kamatne stope na obveznice dostigle 6,17 odsto.

Jedan od predloga Italije je aktiviranje Fonda za spasavanje evrozone radi otkupa državnog duga.

Italija predlaže i izdavanja bankarske licence Fondu za spasavanje što bi omogućilo dobijanje pozajmice od Evropske centralne banke, čemu se Nemačka protivi.

Španska vlada je zatražila direktnu rekapitalizaciju problematičnih nacionalnih banaka. Ali, sve dok finansijski nadzor bude na nacionalnom nivou, Berlin će se protiviti da evropski fond za spasavanje pomaže direktno bankama.

- Nemačka to blokira iz dva razloga, ona smatra da ništa nikada neće biti dovoljno za umirivanje tržišta kao i da se države reformišu samo pod pritiskom - prokomentarisao je neimenovani izvor blizak evropskim diplomatskim krugovima.

Evropski lideri bi takođe trebalo da usvoje pakt o privrednom rastu i zapošljavanju kojim se predviđa da jedan odsto evropskog budžeta odnosno od 120 do 130 milijardi evra bude izdvojeno u projekte za investiranje u budućnost.

Evropski zvaničnici će takođe preispitati predloge Hermana Van Rompeja, predsednika Evropskog saveta, o produbljavanju monetarne i budžetske unije, počev od nacrta o bankarskoj uniji koja podrazumeva veći stepen supervizije, za čije oživljavanje je potrebno nekoliko godina.

Premijer Luksemburga Žan-Klod Junker, predsednik Evrogrupe od 2005, trebalo bi da dobije naslednika, dok bi aktuelni predsednik Evropskog fonda za finansijsku stabilnost Klaus Regling trebalo da bude imenovan za šefa Evropskog mehanizma za finansijsku stabilnost, izjavili su danas odgovorni ljudi iz sedišta EU.

Samit će biti nastavljen i sutra, ali evropski lideri imaju realno još vremena do nedelje uveče da ubede investitore pre otvaranja tržišta u ponedeljak, podsetio je italijanski premijer Monti.

Ali, malo je verovatno da će Angela Merkel kao i njeni istomišljenici prihvatiti kratkoročna rešenja samo radi privremenog smanjenja tržišnih pritisaka.

Povezane vesti: Samaras zbog operacije ne putuje na samit EU Kameron i Obama traže hitno rešavanje krize u evrozoni Evropska centralna banka zadržala kamatu na nivou od jednog procenta Soroš: Samo 90 dana ostalo je za spas evrozone Najviša stopa nezaposlenosti u Evrozoni dosad

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.