Izvor: Vostok.rs, 10.Jun.2019, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puškov: U Moldaviji je pokušan državni udar

Ruski senator Aleksej Puškov smatra raspuštanje parlamenta i raspisivanje prevremenih izbora u Moldaviji pokušajem državnog udara.
„U Moldaviji je pokušan državni udar: nezakonito je raspušten parlament, raspisani su novi izbori. Ustavni sud, koji predstavlja farsu, iskorišćen je, kao udarni ovan, protiv predsednika. Čim prozapadni liberali gube, oni pribegavaju svakoj vrsti kršenja zakona, kako bi se očuvala vlast“, napisao je Puškov na Tviteru. Ustavni sud Moldavije privremeno je predao obaveze vršiocu dužnosti premijera Pavlu Filipu, koji je odmah potpisao ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisao prevremene izbore za 7. septembar. Oduzimanje nadležnosti Igoru Dodonu bilo je objašnjeno odbijanjem predsednika da raspusti parlament, u čemu su videli njegovo nepoštovanje ustavnih obaveza. Proruska Socijalistička partija Moldavije Igora Dodona i proevropski blok AKUM formirali su juče parlamentarnu koaliciju. Predstavnici Rusije, SAD i EU podržali su formiranje koalicije. Dodon je predložio za premijera jednu od predsednika bloka AKUM Maju Sandu, što je jednoglasno bilo prihvaćeno. Ipak, Ustavni sud je objavio ovu odluku nezakonitom, pošto je trebalo da poslanici formiraju Vladu do ponoći 7. juna. Parlament je ovo nazvao pokušajem do sada vladajuće Demokratske partije da preko sudija uzurpira vlast. Bila je usvojena i deklaracija o „Uzurpaciji države“.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Raspušten parlament u Moldaviji, mogući novi izbori

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Jun.2019

Moldavski Ustavni sud smijenio je s dužnosti predsjednika Igora Dodona i na njegovo mjesto postavio bivšeg premijera te zemlje Pavela Filipa, koji je potom raspustio parlament.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.