Prvi Orbanov izborni poraz: Mađarska opozicija uzela Budimpeštu

Izvor: Večernje novosti, 15.Okt.2019, 07:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi Orbanov izborni poraz: Mađarska opozicija "uzela" Budimpeštu

Novi gradonačelnik Gergelji Karačonji PREOKRET u vlasti na lokalu u Mađarskoj! Opozicija je "uzela" prestonicu, a osim Budimpešte osvojila je i četiri od pet najvećih gradova, dok je partiji Fides premijera Viktora Orbana ostalo najviše okruga u ruralnim sredinama. Ovo je prvi Orbanov izborni poraz, otkako je došao na vlast, 2010. Izlaznost na izborima u nedelju bila je oko 50 odsto, što je jedan od najvećih odaziva na lokalu od obnove demokratije u Mađarskoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << 1990. Na lokalnim izborima 2014. situacija je bila upravo obrnuta. Orbanova stranka Fides osvojila je četiri od pet najvećih gradova, a opozicija samo jedan.PROČITAJTE JOŠ - IZBORI U MAĐARSKOJ: Orbanov Fides ubedljivo vodi Analitičari nedeljni uspeh opozicije objašnjavaju time da je na glasanje izašla ujedinjena, za razliku od prethodnih lokalnih, ali i prošlogodišnjih parlamentarnih izbora. Tako je i novi gradonačelnik Budimpešte Gergelji Karačonji (44), kandidat kog su podržale sve opozicione stranke izuzev ultradesničarskog Jobika. Orbanov poraz u prestonici nije simboličan. U Budimpešti ne samo da živi gotovo petina stanovništva Mađarske, koje broji oko deset miliona ljudi, već glavni grad donosi više od trećine ekonomskog učinka zemlje. Uprkos razočaravajućim rezultatima, analitičari očekuju da će Orban, koji je vodio Fides do ubedljivih pobeda na svim parlamentarnim izborima od 2010. godine, "nastaviti tvrdim stilom koji uključuje antimigrantsku politiku, sve veću dominaciju nad medijima i koncentraciju vlasti oko svog kabineta". KAO ISTANBUL - OVO je prvi korak ka promeni Mađarske. Budimpeštu ćemo vratiti u Evropu - napisao je Gergelji Karačonji na "Fejsbuku" poredeći trku za gradonačelnika Budimpešte sa martovskom u Istanbulu, u kojoj je opozicioni kandidat porazio "trkača", turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. - Istanbul je glasao protiv agresivne neliberalne sile koja je po mnogo čemu slična Orbanovom režimu.
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Ujedinitelj, ultradesničar i mlada nada: Neko od njih bi mogao da NASLEDI ORBANA

Izvor: Blic, 15.Okt.2019

Viktor Orban je upravo doživeo veliki udarac, nakon što je njegovog kandidata za gradonačelnika Budimpešte pobedio Gergelji Karačonj, čovek iza koga se ujedinila gotovo čitava opozicija. Čini se da bi na narednim parlamentarnim izborima po istom receptu kontroverzni lider možda mogao konačno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.