Prva predsednica Brazila

Izvor: RTS, 01.Nov.2010, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva predsednica Brazila

Dilma Rusef, brazilska "čelična lejdi" i kandidat vladajuće Radničke partije, izabrana za novog predsednika Brazila. U svom prvom obraćanju Rusefova najavila da će njen glavni posao biti iskorenjivanje bede u zemlji.

Vrhovni izborni sud Brazila saopštio je da je Dilma Rusef postala naslednica svog političkog mentora i aktuelnog veoma popularnog predsednika Brazila Luis Inasia Lula de Silve. Rusefova će biti prva žena predsednik Brazila nakon što zvanično preuzme dužnost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 1. januara.

Rusefova je pobedila na predsedničkim izborima osvojivši 55,9 odsto važećih glasova, pošto je obećala je da će se držati politike i ekonomskog programa predsednika Lule de Silva, koji se zasnivaju na otvorenoj tržišnoj ekonomiji i potrošnji u cilju jačanja proizvodnje i sve većeg izdvajanje za socijalna davanja.

Politika odlazećeg predsednika izvukla je milione ljudi iz siromaštva i učinila Brazil jednom od svetskih najdinamičnijih ekonomija.

Nekadašnja revolucionarka, zatvorenica u vreme vojne hunte, a sada političarka od karijere, Dilma Rusef je svojevremeno bila šefica kabineta odlazećeg predsednika tokom čije je vladavine Brazil doživeo ekonomski rast bez presedana u istoriji najveće južnoameričke zemlje.

Dilmu, kako je zovu Brazilci, za predsedničkog kandidata vladajuće stranke izabrao je upravo Lula da Silva koji je na toj funkciji proveo dva mandata.

U prvom obraćanju posle izbora, Rusefova je u suzama zahvalila svom političkom mentoru i obećala da će joj glavni posao biti da iskoreni bedu u zemlji.

"Ponavljam svoje osnovno obećanje - iskorenjivanje bede za sve Brazilce i Brazilke", rekla je Dilma Rusef u Braziliji okružena savetnicima i aktivistima.

"Ne možemo imati mira dok ima Brazilaca koji gladuju", dodala je Rusefova, istakavši da je zadovoljna što je prvi put u istoriji Brazila jedna žena postala predsednik, što potvrđuje osnovni princip demokratije, jednake šanse za sve.

"Zadatak da nasledim Lulu težak je i predstavlja izazov ali znaću da poštujem to nasleđe i da nastavim i proširim njegov rad", rekla je novoizabrana predsednica.

U velikim gradovima Brazila hiljade pristalica Rusefove izašlo je na ulice da proslavi njenu pobedu.

Opozicioni kandidat socijaldemokrata Žoze Sera, koji je osvojio 44 odsto glasova, takođe je čestitao Rusefovoj na pobedi.

Dilma Rusef je, kao ćerka bugarskog emigranta, još u mladosti prihvatila socijalističke ideje i, posle vojnog puča 1964. godine, priključila se urbanoj gerili koja se borila protiv pučista.

Zbog svojih političkih aktivnosti, 1970. godine je završila u zatvoru, gde je provela dve godine i bila podvrgnuta torturi.

Politički život nastavila je početkom osamdesetih prošlog veka kada uzela učešće u obnavljanju Brazilske radničke partije.

Na putu do predsedničkog kandidata, prošla je pozicije poslanika, kandidata za gradonačelnicu Porto Alegrea i šefa kabineta dosadašnjeg predsednika Lula de Silve.

Rusefovu Brazilci nazivaju "čeličnom damom", u svetu je porede sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, a neki je zovu "brazilskom Margaret Tačer".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.