Predsednik Rumunije kritikovao evropske banke

Izvor: Blic, 25.Nov.2011, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Rumunije kritikovao evropske banke

BUKUREŠT- Predsednik Rumunije Trajan Basesku kritikovao je evropske banke, ističući kako se nada da njegova zemlja neće morati da ispašta zbog njihove "pohlepe".

Basesku je juče izjavio da evropske banke ostvaruju ogroman profit u Rumuniji i da bi, kada bi one prestale da finansiraju tu zemlju tokom krize, to značilo "odsustvo poštene igre", prenela je agencija AP.

On je naveo da se nada da od novih članica Evropske unije, uključujući Rumuniju, neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biti zatraženo da plaćaju za "pohlepu, nepromišljenost i nedostatak odgovornosti" banaka.

Izjava rumunskog predsednika usledila je nakon što je Centralna banka Austrije uvela niz mera da bi ograničila pozajmljivanje od filijala austrijskih banaka u zemljama istočne i centralne Evrope. Novinska agencija "Medijafaks" prenela je da su tri banke, "Erste grup", "Rajfajzen internešnel" i "UniKredit bank Austria", već prihvatile mere.

"Erste grupa" je 2006. kupila 61,88 odsto akcija rumunske Komercijalne banke od vlade u Bukureštu.

"Ne bih voleo da... podsećam naše evropske prijatelje na to koliko su uslovljavali prijem Rumunije u EU privatizacijom naših banaka", naveo je Basesku.

On je pozvao banke da ne "uguše" rumunsku privredu smanjenjem toka kapitala.

Rumunija je postala članica Unije 2007. Ekonomski procvat iz perioda od 2004. do 2008. oštro je zaustavljen 2009, kada je zabeležen negativan privredni rast od 7,1 odsto, a zemlja je bila prinudjena da zatraži pomoć u iznosu od 20 milijardi evra od Međunarodnog monetarnog fonda, EU i Svetske banke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.