Porošenko novi predsednik Ukrajine

Izvor: Studio B, 26.Maj.2014, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko novi predsednik Ukrajine

Ukrajinski oligarh Petro Porošenko (48) pobedio je u prvom krugu predsedničkih izbora, osvojivši više od polovine glasova, saopštila je večeras ukrajinska Izborna komisija.

"Neće biti potrebe za drugim krugom (glasanja). U Ukrajini je 25. maja 2014. godine izabran novi predsednik", izjavio je predsednik Izborne komisije Mihailo Ohendovskji novinarima.

Porošenko, poznat kao "kralj >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << čokolade", sinoć je proglasio pobedu pošto je, prema preliminarnim rezultatima, osvojio 54 odsto glasova.

Ovaj dugogodišnji političar, čije se bogatstvo procenjuje na 1,6 milijardi dolara, pozdravio je pobedu "ujedinjene Ukrajine" i njen siguran put ka Evropi kao rezultat jučerašnjih izbora.

Porošenko je najavio i da će zadržati sadašnju ukrajinsku vladu i premijera Arsenija Jacenjuka, kao i da će njegova prva poseta inostranstvu u svojstvu predsednika biti odlazak u Poljsku 4. juna, na proslavu 25. godišnjice nezavisnosti te zemlje.

On je poručio da neće dozvoliti da istočna Ukrajina postane druga Somalija i najavio da će ukrajinska vojska nastaviti sa ofanzivom kako bi slomila proruske separatiste, uprkos opomenama Moskve da bi to predstavljalo "ogromnu grešku".

Nemiri na istoku zemlje, u kojima je stradalo najmanje 150 ljudi, sprečili su održanje izbora u 24 izborne jedinice, a pobunjenici u tim oblastima odbili su da priznaju rezultate glasanja.

Porošenko, bivši ministar u ukrajinskoj vladi, obećao je i da će raditi na oporavku privrede pred bankrotom i pritisnute recesijom.

Novi predsednik Ukrajine, čija se ogromna poslovna imperija proteže ne samo na konditorsku industriju, već i na proizvodnju automobila i izgradnju brodova, bio je šsef diplomatije od 2009. do 2010. i ministar trgovine i ekonomskog razvoja 2012. godine, a od februara 2007. do marta 2012. nalazio se na čelu Saveta Nacionalne banke Ukrajine.

 
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Izbori

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CIK: Porošenko pobijedio u prvom krugu

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Maj.2014

Prema djelimičnim rezultatima centralne izborne komisije, prozapadni milijarder Petro Porošenko ubjedljivo je pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini sa osvojenih 54,06 odsto glasova.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Porošenko i ruski zvaničnici u junu

Izvor: B92, 26.Maj.2014

Kijev -- Pobednik predsedničkih izbora u Ukrajini, oligarh Petro Porošenko izjavio je danas da će se u prvoj polovini juna sastati s ruskim rukovodstvom...Porošenko ističe da se bez učešća Moskve ne može rešiti situacija na jugoistoku Ukrajine i dostignut mir u tom regionu..."Sastanak sa ruskim...

Nastavak na B92...

Zvanično: “Kralj čokolade“ predsednik Ukrajine

Izvor: Vesti-online.com, 26.Maj.2014

Drugi krug predsedničkih izbora u Ukrajini neće biti održan, jer je Petro Porošenko nakon prebrojanih oko 85 odsto glasačkih listića osvojio 54 odsto glasova, saopšteno je iz Centralne izborne komisije. ..Sada i zvanično: Petro Porošenko izabran je za novog predsednika Ukrajine.. ..Za njegovog...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.