Izvor: N1 televizija, 01.Sep.2017, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska obeležila početak Drugog svetskog rata, ljuta na EU

U Poljskoj se obeležava 78 godina od početka Drugog svetskog rata, kada su prve nemačke bombe pale na grad Vjelunje na jugu zemlje. Godišnjica stiže u jeku spora Evopske unije i Poljske oko reforme pravosuđa, kojom se u velikoj meri ograničava nezavisnost poljskih sudova.

Izvor: N1

Brisel reforme vidi kao "kraj pravne države" i ugrožavanje elementarnih principa Unije, dok Varšava ostaje tvrda i odbija bilo kakvu saradnju. Sa obe strane stižu sve oštriji tonovi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Prve bombe počele su da padaju na žitelje Vjelunja u zoru prvog septembra 1939. godine. Hitlerova armija prvi put je primenila vojnu tehniku "blickrig", poginulo je 2.000 Poljaka, a dan se uzima za početak Drugog svetskog rata.

78 godina kasnije, u istom gradu, poljski predsednik Andžej Duda poručuje - mora se upamtiti ko je bio žrtva, a ko agresor.

"Ne smemo dopustiti da elementarna istina bude zataškana. Ali isto tako potrebno je praštanje, jer ono postavlja tlo za dobre susedske odnose, za sve ono što daje mogućnost za izgradnju, a ne za rušenje", rekao je Duda.

Predsednik se obraća u pomirljivom maniru, iako su se prethodnih dana čuli drugačiji tonovi. Varšava je više puta tražila da se "svedu računi iz Drugog svetskog rata" i od Nemačke zahtevala odštetu, koje se odrekla još 1953. godine. Pitanje ratne reparacije aktuelizovalo se u jeku spora sa Evropskom unijom, zbog reforme pravosuđa kojom se poljski sudovi stavljaju pod kontrolu izvršne vlasti. Brisel tvrdi - reforme su kraj demokratije, a zvaničnici u porukama Varšavi više ne biraju reči.

"Poljska je danas suverena i slobodnija i ima bezbednije granice nego vekovima u prošlosti. Poljsku su premeštali po mapi Evrope. Da je Nemačka jača, granica bi bila pomerena 300 kilometara na istok, da je Rusija jača - 300 kilometara na zapad. A Poljaci ne bi mogli o tome da odlučuju", rekao je potpredsednik EK Frans Timermans.

Poljski premijer odgovara.

"Iz Nemačke i od drugih međunarodnih zvaničnika stižu skandalozne izjave da je Poljska nešto kao sezonska država. Da je država o čijim granicama odlučuju Nemačka i Rusija. Da kada bi Nemačka bila jača, Poljska ne bi imala današnje granice. To je apsolutno nedopustivo ponašanje na koje nezavisna poljska država nikada neće pristati", poručuje Antoni Maćerevič.

Zvanična Varšava je izjavu shvatila kao pretnju, podsećajući na operaciju Zapad 2017, odnosno velike rusko-beloruske vojne vežbe, zakazane za drugu polovinu septembra, tik uz istočnu granicu Poljske.

U sporu oko reforme pravosuđa, ni Varšava ni Brisel ne popuštaju. Na strani vladajućih poljskih nacional-konzervativaca je samo Mađarska, dok su pred Unijom dve opcije - prva - udariti Poljake po džepu, tj. izbaciti ih iz zajedničkog budžeta i druga - pozvati se na sedmi, nikada do sada potegnuti član Evropskog ugovora - tj. privremeno isključiti Poljsku iz evropske zajednice.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Poljska traži ratnu odštetu od Nemačke

Izvor: N1 televizija, 01.Sep.2017

U Poljskoj se obeležava 78 godina od početka Drugog svetskog rata, kada su prve nemačke bombe pale na grad Vjelunje na jugu zemlje. Godišnjica stiže u jeku spora Evopske unije i Poljske oko reforme pravosuđa, kojom se u velikoj meri ograničava nezavisnost poljskih sudova...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.