Poker se nastavlja, a živci su tanki

Izvor: B92, 30.Jan.2019, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Poker se nastavlja, a živci su tanki"

Britanska premijerka Tereza Mej ide u Brisel sa mandatom parlamenta da još pregovara o ugovoru o napuštanju EU.

Sada počinje igra nerava u kojoj obe strane imaju adute, komentariše Bernd Rigert iz briselskog studija DW.

Posle glasanja u britanskom parlamentu u utorak uveče nismo ništa pametniji nego pre njega. Poslanici nisu našli većinu ni za jedan od mogućih scenarija izlaska zemlje iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU.

Sada tek znamo da ne žele Bregzit bez prethodnog dogovora sa Briselom. Ne kažu kako misle da dođu do takvog ugovora – a pre samo dve sedmice su odbili ugovor koji je premijerka Tereza Mej postigla sa Briselom.

Donji dom parlamenta u Londonu nije prihvatio predloge da se produži rok za pregovore, kao ni one da se ide na nove izbore ili na novi referendum o eventualnom ostanku u Uniji.

Dakle, jedino oko čega se tamo mogla okupiti većina jeste bizarni predlog da premijerka i njena Vlada u naredne dve sedmice dodatno pregovaraju o ugovoru sa EU i postignu nešto.

Traži se da se iz ugovora izbaci prokazani Bekstop – garancija da između Republike Irske i Severne Irske nikada neće biti tvrde granice koja podrazumeva kontrole i zastoje.

Premijerka Mej se pokazala privrženom cilju da izbaci Bekstop iz ugovora.

Ali to je praktično nemoguće. Zvaničnici EU, ali i francuski predsednik i nemačka kancelarka, i dalje unisono ponavljaju da novi pregovori o suštini nisu mogući.

Pitanje irsko-irske granice za njih je završeno.

Sada počinje igra nerava. Ko će prvi trepnuti? Mnogo zavisi od irske vlade koja po svaku cenu želi da spreči tvrdu granicu ka Severnoj Irskoj kako se sukob katolika i protestanata ne bi rasplamsao.

Ali ako zvanični Dablin i Brisel ostanu nepopustljivi, na kraju će doći da Bregzita bez ugovora i time automatski do tvrde irsko-irske granice.

U toj osetljivoj situaciji Tereza Mej može da spekuliše da će u poslednjoj sekundi Dablin ipak popustiti i ublažiti Bekstop.

Britanska premijerka nema više šta da izgubi. Ona bi u ovom pokeru mogla da odigra sve na tu jednu kartu.

EU sa druge strane ima svoj adut: veruje se da će Britanci, kada dođu do ivice ponora i suoče se sa haotičnim Bregzitom, tražiti produžetak pregovora – na još nekoliko sedmica ili meseci.

Prednost toga bi bila da najpre nema materijalne štete, a Britanci imaju nešto više vremena da razmotre neki razboriti plan B.

U Briselu još postoji nada da će priča imati uslovni hepi end, ali ta nada je sve tanja. Poslanicima Evropskog parlamenta i diplomatama je Bregzita polako preko glave.

Ipak, malo je onih koji bi se opkladili da će Velika Britanija zbilja 29. marta napustiti EU. Odugovlačenje i kupovina vremena… to je trenutno jedina taktika EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.