PLENKOVIĆ U STRAZBURU Hrvatskoj će proširenje biti prioritet kad preuzme predsedavanje nad Savetom EU 2025.

Izvor: Blic, 06.Feb.2018, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PLENKOVIĆ U STRAZBURU Hrvatskoj će proširenje biti prioritet kad preuzme predsedavanje nad Savetom EU 2025.

Obećanja kandidatima i potencijalnim kandidatima moramo ispuniti jednako kako što te države moraju ispuniti zadate uslove i kriterijume i sprovesti potrebene reforme, poručio je danas premijer Hrvatske Andrej Plenković u Strazburu.

Plenković je, govoreći o budućnosti Evrope u obraćanju Evropskom paralamentu, podsetio na zahtevan proces pristupanja Hrvatske EU, ali i na sve dobrobiti koje je ta zemlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobila članstvom u EU.

-”Hrvatska je dokaz transformativne snage koju nosi EU, ali i dokaz da je je EU mirovni projekat koji snažno pridonosi pomirenju. Tu privlačnu snagu trebamo iskoristiti kako bi svoje okruženje učinili boljim i otpornijim, a sebe jačim sigurnijim i prosperitenijim”, izjavio je Plenković.

On je naglasio da, pored ”šest najbližih susednih država” Hrvatske, i Turska, ali i deo šireg susedstva, ima aspriracije ulaska u EU.

-”U Jugoistočnoj Evropi mi se suočavamo sa velikim izazovima bezbednosti. Zato je od strateškog interesa za sve u EU da se uzme u ozbir stvaranje prostora mira i stabilnosti koji će služiti demokratiji i vladavini prava za sve u regionu i šire. Ovo je apsolutno neophodno kako bi zaštitili naše evropske građane kako bi oni mogli da iskoriste sve mogućnosti”, poručio je hrvatski premijer u svom govoru o budućnosti Evrope.

Plenković je naglasio da pozdravlja novu Sretegiju proširenja, pri čemu je posebnu pažnju posvetio situaciju u BiH.On je najavio da će Hrvatska u prvoj polovini 2025. godine preuzeti po prvi put predsedavanje Savetom EU i da će joj proširenje biti jedan od prioriteta.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.