„NATO zemlje od Crne Gore stvaraju poligon za geopolitičke konfrontacije“

Izvor: Vostok.rs, 24.Jun.2021, 15:40

„NATO zemlje od Crne Gore stvaraju poligon za geopolitičke konfrontacije“

Revizija procene događaja crnogorskih vlasti povezanih sa događajima u Srebrenici 1995. godine dovešće do pogoršanja odnosa u regionu, rekao je Sergej Gavrilov, predsednik Odbora Državne dume za razvoj civilnog društva na konferenciji za štampu. „Patrijarh srpski Porfirije potpuno je u pravu. Revanšizam u Crnoj Gori, između ostalog povezan je sa pokušajima revidiranja istorije, uključujući i dramatične događaje u Srebrenici uprkos tome što je dokazano da to nije genocid, dovešće do komplikovanja balkanskog čvora, što je usmereno na pogoršanje unutarsrpskih  odnosa – između Crne Gore i Srbije, jačanje uloge NATO-a i sprečavanje razvoja regiona u celini“, rekao je Gavrilov, prenose RIA Novosti. Dodao je da članice NATO od Crne Gore stvaraju poligon za geopolitičke konfrontacije.
„Ulažu se napori da se rasturi jedinstvo pravoslavnog, slovenskog sveta. To što vidimo u Ukrajini je u stvari kopija onoga što se dešava u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, kada se preduzimaju pokušaji da se razbije jedan narod, civilizacija, vera iz najrazličitijih, često veštačkih, razloga. Tu tehnologiju raskola i nacionalističke histerije ne vidimo samo na Balkanu, nego i u drugim zemljama, uključujući i Ukrajinu“, rekao je Gavrilov. Primetio je da je razlog ekonomskih uspeha Srbije je u tome što „ona ne ratuje, gradi mirne odnose sa susedima, ali pre svega, Srbija visoko ceni odnose sa svojim istorijskim saveznikom – Rusijom, protiv koje je odbila da uvede sankcije“.   „To je primer za razvoj: mir, poštovanje interesa nacionalnih i verskih zajednica, istorijsko prijateljstvo sa Rusijom – to je put na koji spoljne sile ne dozvoljavaju Crnoj Gori da stane. To je veliki problem za Crnu Goru – njenu investicionu i turističku atraktivnost. Stoga se nadamo da će se u Crnu Goru vratiti verski mir“, dodao je Gavrilov.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.