NATO konvoj u plamenu

Izvor: RTS, 04.Okt.2010, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO konvoj u plamenu

Konvoj cisterni NATO snaga, kojima je transportovano gorivo za koalicionu vojsku u Avganistanu, napadnut u Islamabadu. Pakistanski talibani preuzeli odgovornost za napad, u kome su ubijena četvorica čuvara i zapaljeno 20 cisterni.

Pakistanski talibani preuzeli su odgovornost za jutrošnji napad na konvoj cisterni NATO snaga, kojim je transportovano gorivo za koalicionu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vojsku u Avganistanu. Posle priznanja odgovornosti za napad u Islamabadu, talibani su zapretili novim udarima.

Pakistanska policija je saopštila da je u napadu "najmanje 12 naoružanih ljudi", zapaljeno 20 cisterni sa gorivom. Napadači su ubili četiri osobe iz obezbeđenja konvoja na blokiranom putu, blizu Islamabada, prenela je agencija AP.

"Naši mudžahedini su izveli napad. Nastavićemo da sprovodimo takve akcije, u znak osvete za ubistva koja strane trupe izvode na pakistanskoj teritoriji", izjavio portparol talibana Azam Tarik agenciji Rojters.

Prošle nedelje, Pakistan je zabranio NATO snagama da snabdeva svoje vojnike u Avganistanu preko njegove teritorije, zbog čestog upada helikoptera NATO-a, koji su samo u jednom napadu ubili tri pakistanska vojnika u severozapadnom Kuram regionu. Zastoj u transportu goriva za Avganistan, zbog toga, traje već pet dana.

Posledica toga su strahovanja od novih udara talibana. NATO napadi i zatvaranje puteva za snabdevanje, povećali su tenzije Pakistana i SAD. Pakistan je pod pritiskom Vašingtona da se obračuna sa pobunjenicima na severozapadu zemlje.

Šef policije Islamabada izjavio je da policijske snage i lokalne vlasti nisu u mogućnosti da obezbede potpunu zaštitu konvojima s gorivom koji, idući od Karačija ka Avganistanu, preko pakistanske teritorije, često prave pauze radi odmora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.