Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jun.2017, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskovisi: Tereza Mej izgubila svoju opkladu, Evropljani zabrinuti za Bregzit

Evropljani su reagovali danas na podbačaj konzervativaca na izborima u Velikoj Britaniji izražavajući istovremeno žurbu da se konačno počne s pregovorima o Bregzitu i zabrinutost da se ti pregovori neće dobro odvijati zbog slabosti nove britanske vlade.

Evropski komesar Pjer Moskovisi ocenio je danas da je britanska premijerka Tereza Mej "izgubila svoju opkladu" posle prevremenih britanskih izbora na kojima su konzervativci izgubili apsolutnu većinu.

Konzervativci >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vode na juče održanim izborima ali sa 316 mesta, prema gotovo potpunim rezultatima, ali nemaju potrebnu većinu od 326 i izgubili su oko 12 mesta u odnosu na prethodni saziv dok su opozicioni laburisti dobili oko 30 mesta više.

Britanski konzervativci treba da formiraju koaliciju sa nekom drugom strankom da bi vladali, ili da se pomire s tim da vladaju kao manjinska vlada. Kada je reč o potencijalnim saveznicima, mogli bi da se udruže sa irskim unionistima, koji su tradicionalno bliski konzervativcima, ali po mišljenju Moskovisija, čak i tako to će biti vlada vrlo kratkog daha.

Mej se nadala da će ojačati stranku na ovim izborima i imati odrešene ruke da pregovara "tvrd" Bregzit sa evropskom dvadesetsedmoricom koji treba da počnu 19. juna, godinu dana od referenduma o izlasku Britanije iz Unije održanog 23. juna 2016.

Francuski premijer Eduar Filip ocenio je danas da rezultati glasanja Velike Britanije, gde su konzervativci izgubili apsolutnu većinu, predstavljaju "neku vrstu iznenađenja", ali da se time "ne dovodi u pitanje" stav Britanaca o Bregzitu.

Filip je rekao da je siguran da ne treba u tim rezultatima čitati da se na bilo koji način dovodi u pitanje suvereno izraženi stav Britanaca o Bregzitu. On je rekao da će pregovori biti "dugi i kompleksni" i da se ne treba oko toga zavaravati. Evropski komesar za budžet Ginter Etinger ocenio je danas, komentarišući rezultate britanskih izbora, da slaba britanska vlada rizikuje da pregovori o Bregzitu budu "loši" za obe strane.

"Potrebna nam je vlada koja može da deluje, koja može da pregovara izlazak Britanije iz EU", rekao je Etinger za nemački radio Dojčlandfunk (Deutchlandfunk).

Etinger je rekao da je EU spremna da se drži plana za početak pregovora ali da će biti potrebno da se vidi kako rezultati utiču na formiranje vlade. "Bez vlade nema pregovora", rekao je Etinger.

"Britanci treba da pregovaraju o izlasku (iz EU), ali sa slabim pregovaračkim partnerom, postoji opasnost da pregovori budu loši za obe strane", rekao je Etinger.

Švedska ministarka spoljnih poslova Margot Valstrem rekla je da sada dolazi do pregovora između stranaka.

"Žurimo se da vidimo formiranje nove vlade. Ostaje da se vidi kako će uticati rezultati izbora na pregovore o Bregzitu. Presudno je da razdvajanje bude što organizovanije moguće", rekla je Valstrem.

Češki premijer Bohuslav Sobotka je rekao da je lider laburista Džeremi Korbin pravi pobednik izbora.

Češki ministar spoljnih poslova Lubomir Zaoralek rekao je da veruje da će biti moguće da se brzo formira većinska vlada u Britaniji i da se konačno pređe na pregovore o izlasku Britanije iz EU, posle svih tih odlaganja.

"Ostatak EU čeka Veliku Britaniju godinu dana iz raznih razloga", rekao je Zaoralek.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da su "Britanci izabrali, i da sada ostaje da se vidi šta ti novi podaci znače za Bregzit. Za to treba čekati".

Norveški premijer Berge Brende, čija zemlja je dva puta odbacila ulazak u EU, rekao je da se sada vidi tek vrh ledenog brega kada je reč o teškoćama vezanim za izlazak iz EU.

"Nedelje koje dolaze biće teške za Veliku Britaniju, teže nego što se očekivalo", rekao je Brende.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Moskovisi: Tereza Mej izgubila svoju opkladu, Evropljani zabrinuti za Bregzit

Izvor: Beta, 09.Jun.2017

Evropljani su reagovali danas na podbačaj konzervativaca na izborima u Velikoj Britaniji izražavajući istovremeno žurbu da se konačno počne s pregovorima o Bregzitu i zabrinutost da se ti pregovori neće dobro odvijati zbog slabosti nove britanske vlade.Evropski komesar Pjer Moskovisi ocenio je...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.