Mogerini: Ne očekujem da Britanija omete uspostavljanje službe za vojno planiranje

Izvor: RTS, 17.Maj.2017, 04:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Ne očekujem da Britanija omete uspostavljanje službe za vojno planiranje

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izrazila je uverenje da će biti postignut napredak u pogledu ambicija bloka o osnivanju službe za vojno planiranje i sprovođenje operacija. Ističe da ne očekuje da će Britanija, koja napušta Uniju, tom napretku stati na put.
Posle sastanka ministara spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU u Briselu, Federika Mogerini je u ponedeljak rekla da oni pokušavaju da pronađu pravni način da formalno uspostave službu za vojno planiranje i sprovođenje (MPCC), prenosi AFP.

MPCC bi, prvobitno, koordinisao trima "neizvršnim vojnim misijama" u obuci vladinih snaga u Maliju, Centralnoafričkoj Republici i Somaliji, navodi francuska agencija.
"Očekujem da ću u narednim danima imati jak dokaz jednoglasnosti", rekla je Mogerinijeva uoči sastanka ministara odbrane EU koji se održava u utorak.
Navela je i da je razgovarala s britanskim ministrom odbrane Majklom Felonom i da mu je rekla da je važno da "ako dvadesetosmorica donesu političku odluku, onda bi tih dvadesetosmorica trebalo da ulože istu energiju i u napore da se ta odluka sprovede u delo".
"Ne bih razumela da ijedan ministar postavi prepreku između političke odluke i njene primene", istakla je Mogerinijeva.
Španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis rekao je da je 27 država članica želelo danas da odobri predlog o uspostavljanju MPCC, ali da je to onemogućilo protivljenje Britanije što bi, kako je upozorio, moglo da se ponovi na sastanku ministara odbrane.
Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson je, međutim, izjavio da su "prevaziđene razlike" u stavovima o planovima za uspostavljanje MPCC nakon navoda koji su nagovestili da se London protivi svakom predlogu da bi takva služba trebalo da ima aktivnu operativnu ulogu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.