Migranti dele Evropu

Izvor: Večernje novosti, 17.Jun.2015, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migranti dele Evropu

BRISELOD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“ GLADNI, umorni, izmučeni, izbezumljeni, stotine izbeglica iz krizama zahvaćenih svetskih područja, prvenstveno iz Afrike, beznadežno, danima, čekaju da ih u Ventimilji, na granici između Italije i Francuske, pomiluje srećna zvezda. Za to vreme, ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU većali su dva dana u Luksemburgu, bezuspešno pokušavajući da među sobom, na kvote, podele >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << useljeničke glave. Humanitarna situacija je katastrofalna. Prema podacima "Eurostata", prošle godine broj zahteva za azil u EU je povećan za čak 44 odsto i iznosio je 625.000. Ova godina se sprema da potuče nove rekorde. Granica između Francuske i Italije u Ventimilji odavno je neuralgična tačka za ilegalne prelaze. Već nedelju dana, izbeglice iz celog sveta, često cele porodice, grčevito se drže za morske stene. Vodu i hranu im dostavlja Crveni krst, dok su holovi železničke stanice u ovom gradiću pretvoreni u prihvatni centar. Italijanska policija je u utorak deo silom odvela iz Ventimilje, drugi se snalaze kako znaju i umeju da produže nadu u lepše sutra. Za to vreme, Italijani optužuju Francuze da deluju protiv evropskih pravila... Broj azilanata na području EU neprestano raste. U 2012. godini bilo ih je 332.000, a godinu dana kasnije 434.000. Među 625.000 u prošloj godini, najviše je bilo Sirijaca, ukupno 122.800. Na drugom mestu je 41.100 Avganistanaca. One zemlje koje primaju najviše izbeglica, traže da se priliv podeli na ravne časti. Dogovor, međutim, izostaje. Danas, 80 odsto podnosilaca zahteva cilja sedam zemalja - Nemačku (32,4 odsto), Švedsku (13), Italiju (10,3), Francusku (10), Mađarsku (6,8), Veliku Britaniju (5,1) i Austriju (4,5). Prema broju stanovnika, najveći priliv na hiljadu žitelja imali su Švedska (8,4), Mađarska (4,3), Austrija (3,3) i Malta (3,2). S druge strane, prošle godine je u Estoniji bilo svega 155 azilanata, Slovačkoj 330, Letoniji 375, a u Sloveniji 385! Evropljani sada pokušavaju da promešaju karte. Ali, izbeglice nisu samo brojke, već, pre svega, ljudske sudbine.. IZ EVROPE ŠALjU NOVAC MIGRANTI koji rade u Evropi prošle godine su poslali porodicama 109 milijardi dolara i ta sredstva su pomogla da preživi 150 miliona siromašnih - navodi se u dokumentu Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede. Među zemljama iz kojih su se slale doznake migranata, vodeće mesto po obimima zauzele su Rusija, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija i Španija. Trećina doznaka iz evropskih zemalja u kojima rade migranti poslata je u 19 zemalja na Balkanu, Pribaltiku i u istočnoj Evropi. Ostale dve trećine su usmerene u zemlje severne Afrike i centralne Azije.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

TENZIJE U EU Italija preti da će imigrantima podeliti šengenske vize

Izvor: Blic, 17.Jun.2015

Ministri unutrašnjih poslova zemalja EU sastali su se juče u Luksemburgu kako bi raspravljali o krizi imigranata koji u sve većem broju stižu iz Libije. Italija, u koju stiže daleko najveći broj imigranata, želi da je druge EU članice rasterete, a u protivnom preti kako će imigrantima dati šengenske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.