Mesić: Za zločine moraju odgovarati predstavnici vlasti

Izvor: Blic, 15.Maj.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić: Za zločine moraju odgovarati predstavnici vlasti

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas da je za buduću saradnju zemalja u regionu od izuzetne važnosti suočavanje sa "stravičnim zločinima" koji su počinjeni na ovim prostorima.

"Za te zločine moraju odgovarati oni predstavnici vlasti koji su ih naredili, oni koji su ih izvršili i oni koji su znali da se dešavaju, ali nisu ništa učinili da ih spreče", rekao je Mesić na neformalnom skupu koji je na Fruškoj gori organizovala regionalna
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
nevladina organizacija Igmanska inicijativa.

Komentarišući skori ulazak Hrvatske u EU, on je ocenio da je to dobro i zbog regiona, jer će Hrvatska ispunjenjem uslova za ulazak postati članica najelitnijeg kluba.

U intervjuu za agenciju Beta Mesić je ocenio i da će tek nakon toga biti dovoljno prostora za normalnu saradnju u regionu. Govoreći o tradiciji očuvanja antifašizma na ovom prostoru, on je rekao da i fašisti i neofašisti misle da mogu da izmene istoriju i da mogu od gubitnika da naprave pobednika i obrnuto, što je, međutim, kako je istakao, nemoguće.

"Oni su bučni i raposlažu mnogim medijima, ali ne mogu i ne smeju pobediti. Za razliku od komunizma, koji može uspeti samo kao globalna pojava, fašizam je opasan jer može nastati i u maloj sredini", rekao je Mesić.

On je upozorio da zemlje koje su osetile fašizam imaju razrađene sisteme borbe protiv njega, ali i da su zemlje našeg regiona još popustljive i da to predstavlja veliku smetnju za građane.

Osvrćući se na situaciju u Bosni i Hercegovini, Mecih je rekao da je ključno rešenje za BiH da i Beograd, kao što je to uradila Hrvatska, poruči svojim gradjanima koji tamo žive da svoju politiku treba da rešavaju u BiH i da je njihov glavni grad Sarajevo.

"Oni svoju sreću i budućnost trebaju da traže u toj državi, kako bi se prekinula politika entiteta i BiH sagledala kao jedinstvena država", kazao je Mesić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mesić: Za zločine moraju odgovarati predstavnici vlasti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Maj.2011

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je u nedelju da je za buduću saradnju zemalja u regionu od izuzetne važnosti suočavanje sa "stravičnim zločinima" koji su počinjeni na ovim prostorima. "Za te zločine moraju odgovarati oni predstavnici vlasti koji su ih naredili, oni koji su...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Stjepan Mesić o zločinima, fašizmu, EU...

Izvor: Mondo, 15.Maj.2011

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas da je za buduću saradnju zemalja u regionu od izuzetne važnosti suočavanje sa "stravičnim zločinima" koji su počinjeni na ovim prostorima.

Nastavak na Mondo...

Mesić: Suočiti se sa zločinima

Izvor: RTS, 15.Maj.2011

Za buduću saradnju zemalja u regionu najvažnije je da se svi akteri suoče sa "stravičnim zločinima" počinjenim na ovim prostorima, istakao bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić na Fruškoj gori na skupu organizacije Igmanska inicijativa...Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je...

Nastavak na RTS...

Krivicu treba individualizovati

Izvor: Danas, 15.Maj.2011

Treba stvari individualizovati. I krivnju treba individualizovati, kao i žrtvu. Ako budu za zločine odgovarali konkretni ljudi i konkretne grupe, onda će kolektiviteti biti oslobođeni krivice. Za buduću saradnju zemalja u regionu od izuzetne važnosti je suočavanje sa „stravičnim zločinima“...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.