Treba stvari individualizovati. I krivnju treba individualizovati, kao i žrtvu. Ako budu za zločine odgovarali konkretni ljudi i konkretne grupe, onda će kolektiviteti biti oslobođeni krivice. Za buduću saradnju zemalja u regionu od izuzetne važnosti je suočavanje sa „stravičnim zločinima“ koji su počinjeni na ovim prostorima.

Za te zločine moraju odgovarati oni predstavnici vlasti koji su ih naredili, oni koji su ih izvršili i oni koji su znali da se dešavaju, ali nisu ništa učinili da ih spreče – rekao je juče bivši predsednik Hrvatske Stipe Mesić na druženju koje tradicionalno organizuje povodom 9. maja, Međunarodnog dana antifašizma, Aleksandar Popov, predsednik Centra za regionalizam, u svojoj vikendici na Fruškoj gori, zajedno sa svojom suprugom Edinom za članove Igmanske inicijative.

Mesić je naveo i da je Igmanska inicijativa potvrdila da je postala nezaobilazan faktor upravo u ovoj saradnji među kolektivitetima na našem prostoru, ali je i napomenuo da mu je drago što je član ove inicijative.

„Bez obzira što sada imamo jedan napad ustašoida i četnikoida, sve je to prolazno, mada su oni glasni i hrabri kad su po svojim grupama. To su, ipak, marginalne grupe. Pre ili kasnije one će biti marginalizovane, jer ne mogu ponuditi ništa novo. Fašizam je najveće zlo u povijesti ljudskog roda. Tražiti od onih koji su surađivali sa fašistima, ili su i sami bili fašisti, da ponude nešto novo – to je iluzija. Dakle, antifašizam je nešto što je sigurno najčasnije bilo u vreme borbi protiv najvećeg zla. Antifašizam sam za sebe je čist i kada me danas napadaju ustaše ili neustaše, kada me napadaju četnici – meni je to privilegija. To znači da sam na pravom putu“, naveo je Mesić na sedmom neformalnom druženju Igmanske inicijative koja okuplja više od 140 nevladinih organizacija iz regiona.

Pored Milorada Pupovca, Vladimira Goatija, Ivana Čolovića, Zorana Pusića, Jovana Dejanovića, Aleksandra Jovanovića, Jovana Komšića i brojnih drugih gostiju, ovogodišnji specijalni gost bio je i Stjepan Mesić, koji je od juče i redovan član Igmanske inicijative. Bilo je to prvi put da on dolazi u Srbiju nakon odlaska sa funkcije predsednika Hrvatske.

Jučerašnji skup protekao je i u znaku sećanja na Živorada Kovačevića, jednog od osnivača Igmanske inicijative, čoveka koji je 2004. podržao i smatrao vrlo bitnim i neformalna druženja koja podstiču bolje uspostavljanje kontakata među članovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari